Development of a common framework for identification of performance criteria of open-source intelligence (OSINT) collection for military decision makers - Toprak, Sinan (My University, 2024)
Ulusal çıkarların çok çeşitli ve dinamik tehditlere karşı korunması, günümüzün karmaşık ve hızla gelişen güvenlik ortamında askeri kuruluşlar için zorlu bir mücadeledir. İstihbarat toplama ve tehdit analizi her zaman özel bilgi kanallarına ve gizli kaynaklara güçlü bir vurgu yapmıştır. Ancak açık kaynak istihbarat (OSINT), dijital teknolojinin yaygınlaşması ve bilgi çağının başlamasıyla birlikte askeri karar vericiler için yararlı ve tamamlayıcı bir istihbarat kaynağı haline geldi. OSINT, haberler ve sosyal medya paylaşımlarından bilimsel dergilere ve internet tartışma panolarına kadar geniş bir yelpazede kamuya açık verileri içerir. Askeri kuruluşlar OSINT'i kullanarak durumsal farkındalıklarını geliştirebilir, yeni tehditleri tespit edebilir ve proaktif müdahale planları oluşturabilir. Askeri istihbarat yeteneklerini güçlendirmek için bu tez, öncelikle tehdit analizi ve karar verme prosedürlerine odaklanarak Açık Kaynak İstihbaratının (OSINT) oynadığı kritik rolü araştırıyor. OSINT'in temel kavram ve tekniklerinin incelenmesiyle başlayan makale, OSINT'in mevcut bilgi ortamındaki hayati önemini vurgulamaktadır. Titizlikle veri toplama, işleme ve yorumlamaya dayanan çalışma, OSINT'in askeri ortamlarda proaktif tehdit tespit ve hafifletme taktiklerini nasıl desteklediğini açıklıyor. Mevcut araştırmaların, vaka çalışmalarının ve profesyonel görüşlerin kapsamlı bir analizine dayanan tez, OSINT'in çeşitli açık kaynak veri setlerindeki kalıpları, ilişkileri ve yeni eğilimleri ne kadar iyi tanımlayabildiğini araştırıyor. Askeri kuruluşların, güvenlik tehditlerini kesin olarak tahmin etmek ve değerlendirmek için OSINT'ten türetilmiş istihbaratı kullanarak durumsal farkındalığı ve hazırlığı nasıl geliştirebileceklerini gösteriyor.

Protecting national interests against a wide range of diverse and dynamic threats is a tough challenge for military organizations in today's complex and fast evolving security scene. Intelligence collection and threat analysis have always placed a strong emphasis on private information channels and confidential sources. However, open-source intelligence (OSINT) has become a useful and supplementary source of intelligence for military decision-makers with the spread of digital technology and the dawn of the information age. OSINT includes a wide range of publicly accessible data, from news stories and social media posts to scholarly journals and internet discussion boards. Military organizations can improve their situational awareness, spot new threats, and create proactive response plans by utilizing OSINT. In order to strengthen military intelligence capabilities, this dissertation explores the critical role that Open Source Intelligence (OSINT) plays, primarily focusing on threat analysis and decision-making procedures. Starting with an examination of the fundamental concepts and techniques of OSINT, the paper highlights its vital significance in the current information environment. Based on meticulous data gathering, processing, and interpretation, the study clarifies how OSINT supports proactive threat detection and mitigation tactics in military environments. Based on an extensive analysis of existing research, case studies, and professional opinions, the thesis explores how well OSINT can identify patterns, relationships, and new trends in a variety of open-source data sets. It illustrates how military organizations can improve situational awareness and readiness by using OSINT-derived intelligence to precisely predict and evaluate security threats.
Keywords: Açık Kaynak İstihbarat; Askeri İstihbarat; Askeri Karar Verme; Çerçeve Belgesi OSINT; Framework; Intelligent; İstihbarat; İstihbarat türleri; Military Decision Making; Military Intelligence; Open Source Intelligent; OSINT; Strategic Intelligence; Stratejik istihbarat; Türkiye; Types of intelligence