Sosyal medyada kimlik inşası : hegemonik erkeklik bağlamında instagram babaları üzerinden erkekliğin yeniden üretimi - Görücü, Zülal (My University, 2022)
Sosyal medya hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmuş, iletişim biçimlerimizi değiştirmiştir. Sosyal medya vasıtasıyla günlük rutinlerin paylaşıldığı farklı bir alan oluşmuş ve kişiler burada kendilerine dair kimlikler üretmeye başlamıştır. Sosyal medyanın özellikleri ile kazandığı güç neticesinde toplumsal değişimler yaşanmaya başlamıştır. Bu gücü kullanan ve sosyal medyada ünlenen bazı kullanıcılar, takipçilerini ve hatta takipçilerinin takipçilerini etkiler pozisyona gelmiştir. Bu bağlamda kültürel değişimin yaşanabileceği bir alanda erkeklik üretimi önem taşımaktadır. Zira erkekliğin sosyal medyadaki temsil biçimleri toplumsal cinsiyet rollerinin değişmesi ve farklı erkekliklerin görünür olması kapsamında mühimdir. Günümüzün popüler sosyal medya aracı olarak görülen Instagram’ ın kimlik oluşturma ve etkileme gücü nedeniyle, söz konusu platform tez çalışmasının alanı olarak uygun görülmüştür. Çalışmada erkekliğin sosyal medyada temsili, hegemonik erkekliğin ve hegemonik olmayan erkekliklerin krizi, “babalık” kimliği üzerinden Instagram’ da varlık inşa eden sekiz kullanıcı bağlamında incelenmiştir. Sekiz Instagram hesabının takipçilerine sunduğu fotoğraf artı metin içerikleri toplumsal cinsiyet, milliyetçilik, iktidar, dini ögeler gibi kavramlar üzerinden incelenmiştir. Örneklem olarak belirlenen sekiz Instagram baba profilinin gönderileri içerik analizi yöntemi kullanılarak incelenmiş ve çalışma desteklenmiştir.

Social media has become an indispensable part of our lives and has changed the way we communicate. A different area has emerged where daily routines are shared through social media and people have started to produce their own identities here. As a result of the power gained by the characteristics of social media, social changes have begun to occur. Some users who use this power and become famous on social media have come to the position of affecting their followers and even the followers of their followers. In this context, the production of masculinity is important in an area where cultural change can be experienced. Because the representation of masculinity in social media is important within the scope of changing gender roles and making different masculinities visible. Due to the identity creation and influence power of Instagram, which is seen as a popular social media tool today, the platform in question has been deemed appropriate as the field of the thesis study. In the study, the representation of masculinity in social media, the crisis of hegemonic and non-hegemonic masculinities were examined through eight users who built their presence on Instagram through the identity of fatherhood. The photo plus text content presented by eight Instagram accounts to their followers were examined through concepts such as gender, nationalism, power, and religious elements. The posts of the eight Instagram father profiles determined as the sample were examined using the content analysis method and the study was supported.
Keywords: cinsiyet; Erkekler; erkeklik; gender; hegemonic masculinity; hegemonik erkeklik; Instagram; Instagram Gender; identity; kimlik; masculinity; Men; Social aspects; Social media; Sosyal medya; Sosyal yönleri; Toplumsal cinsiyet