Software industry in Turkey and in the European Union - Dündar, Gülce (My University, 2004)
ABSTRAKT Dünya ekonomisi sanayi toplumundan bilgi toplumuna doğru ilerlemektedir. Bilgi toplumu ülkeler için yeni teknolojiler, yeni ürünler ve yeni istihdam olanakları yaratır. Bilgi teknolojisi, küresel rekabet için önemli bir unsur haline gelmiştir. Bugün, şirketler, bölgeler, uluslar ve hatta kıtalar daha fazla yatırım çekmek için birbirileriyle yarışmaktalar. Bu ise, giderek daha fazla, rekabet gücünü etkileyen genel koşullara ve bu da, tüketicilerin ihtiyaçlarına anında cevap verebilme becerisine bağlıdır. Dolayısıyla, bilgi teknolojilerinin yoğun bir şekilde kullanımıyla daha fazla bilginin etkili bir biçimde yönetilmesi önemli hale gelmektedir. Yazılım, hizmet ve donanım endüstrileri, bilgi teknolojisindeki endüstrilerindendir. Günümüzde, yazılım ve hizmet endüstrileri, donanım endüstrisinden daha önemli hale gelmiştir, çünkü, yazılım ve hizmet endüstrileri, sadece yeni iş imkanları ve vergi gelirleri yaratarak değil, ekonominin bütün alanlarında üretkenliği, kapasiteyi ve rekabet gücünü artırarak da ülke ekonomisine önemli katkıda bulunmaktalar. Bu tezin ana amacı, Türk yazılım endüstrisinin 1990 sonrası gelişimini incelemektir. Tezde, i) gelişmekte olan ülkelerin bilgi toplumuna ulaşmak için neden bilgi teknolojisine (özellikle yazılım endüstrisine) önem vermeleri gerektiği; ii) bilgi teknolojisinin ekonomik ve sosyal refahı nasıl etkilediği; ve iii) yazılım alanında hangi ülkelerin başarılı olduğu konuları açıklanmaya çalışılmaktadır. Ayrıca, tezde, Türk yazılım endüstrisi irdelenmekte, bu endüstrideki noksanlarla ilgili örnekler verilmekte, söz konusu endüstrinin AB'dekiyle bir karşılaştırılması yapılmakta, AB yazılım endüstrisindeki bazı piyasa eğilimleri araştırılmakta ve Türk yazılım endüstrisi için bazı çözüm yolları önerilmektedir.

ABSTRAKT The World economy is moving from the industrial society to the information society. Information society creates new technologies, products and employment opportunities for countries. Information technology has become the major driving force for global competition. Today, companies, regions, nations and continents are competing to attract investment which depends increasingly on the general conditions influencing business competitiveness which in turn relies more and more on the ability to answer just in time to the specific needs of customers. This requires managing a larger amount of information through the intensive use of information technologies. Software, service and hardware are the part of the industries in the information technology. Recently, software and services industries are more important than hardware industry because they make a significant contribution to the economies of countries, not only by creating jobs and generating tax revenues but also by increasing productivity, capability and competitiveness in almost all economic areas. The main purpose of this thesis is to analyse the development of Turkish software industry after 1990s. The thesis tries to explain i) why developing countries should take into account information technology (IT), especially software industry, in order to become an information society; ii) how the IT affects the economic and social welfare; and iii) which countries have succeeded in software area. Moreover, it analyses the Turkish software industry, gives an examples of its deficiencies, makes its comparison with that of EU, searches for some market trends of EU software industry and suggests some solutions for the problems in Turkish software industry.
Keywords: Bilgi Teknolojisi_Avrupa Birliği