Tahir ibn Aşur ve Et-Tahir ve’t-Tenvir isimli tefsiri - Vural, Faruk (My University, 2002)
Tâhir bin Âşûr ve et-Tahrîr ve'Tenvîr İsimli Tefsiri isimli çalışmamızın konusu, son dönemde yapılmış olan tefsir çalışmalarından birisi olan, et-Tahrîr ve't-Tenvîr ve yazarı Tâhir bin Âşur'dur. Çalışmamızın giriş bölümübnde, günümüze kadar gelen tefsir hareketlerini inceledik. Bu tefsir hareketleriini Kur'âni tertip açısından ele alarak tasnif yaptık. Çalışmamaızın birinci bölümünde, İbn Âşûr'un yaşadığı döneme kadar ve yaşadığı dönemde Tunus Devlet'nin siyasi, sosyal ve ilmî durumu ile beraber İbn Âşûr'un hayatı ele alındı. Böylece İbn Âşûr'un ilmî kişiliği ortaya kondu. Bu bölümde ayrıca İbn Âşûr'un değişik alanlarda kaleme aldığı eserleri ve makalelerini gösterdik. Çalışmamızın ikinci bölümünde, İbn Âşûr'un tefsir ilmine bakışını değerlendirdik. Tefsir ilminin kaynakları ile beraber İbn Âşûr'un Kur'ân ilimlerine bakışını inceledik. Bu bölümde ayrıca et-Tahrîr ve't-Tenvîr'in genel özellikleri, metodu, kaynakları, tefsirin rivayet ve dirayet metodları açısından izlediği yöntemleri anlattık. Özelde de, İbn Âşûr'un Kur'an'ın i'câzı meselesine bakışını ve İbn Âşûr'un tefsir yorumlarıyla, modern tefsir anlayışının öncüsü Muhammed Abduh'un tefsir yorumlarını kaarşılaştırdık. Sonuç ve bibliyografya bölümlerinde çalışmamızda takip ettiğimiz metot ve başvurdurduğumuz kaynakları verdik.
Keywords: Din; İslam Dini; Kur’an ve Kur’an İlimleri; Tefsir