Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Türk mahkemeleri kararları ışığında cinsel yönelim temelinde ayrımcılık yasağı - Kaçan, Gizem (My University, 2019)
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından verilen kararlarda bireylerin cinsel yönelimleri temelinde farklı bir muameleye tabi tutulması halinde devletlerin neden farklı muamele gerçekleştirdiği ile ilgili ağır ve ikna edici bir neden ileri sürmesi gerektiği, devletlerin cinsel yönelim temelinde farklı bir davranış gerçekleştirmesi halinde takdir marjının dar olduğu ifade edilmektedir. Her ne kadar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından cinsel yönelim temelinde farklı muamelenin ayrımcılık yasağına aykırılık oluşturup oluşturulmadığı incelenirken keskin çizgiler belirlenmiş olsa da Türkiye’de homoseksüel bireylerin haklarının korunması için gerekli adımların atıldığı söylenemez. Bu nedenle, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin cinsel yönelim temelinde ayrımcılık yasağı ile ilgili verdiği kararlar ile Türk mahkemelerinin yaklaşımı ve Türk hukukunda yer alan düzenlemelerin cinsel yönelim temelinde ayrımcılık yasağına aykırılık oluşturabilecek mahiyette olup olmadığı bu çalışmada incelenecektir.

In the judgments of the European Court of Human Rights, it is stated that in the case that individuals are subjected to a different treatment on the basis of their sexual orientations, it is required that states give a weighty and convincing reason as to why they treat differently, and in the case that states treat differently on the basis of sexual orientation, their margins of appreciation are narrow. In spite of the fact that exact limits were determined by the European Court of Human Rights while examining whether different treatment constitutes violation to the law of discrimination on the basis of sexual orientation, it cannot be said that the necessary steps have been taken in Turkey for the protection of the rights of homosexual individuals. Therefore, it will be examined in this study whether the judgments of the European Court of Human Rights related to the prohibition of discrimination on the basis of sexual orientation and the approach of Turkish courts and the regulations in Turkish law are in a nature that could constitute violation to the prohibition of discrimination on the basis of sexual orientation.
Keywords: Ayrımcılık Yasağı; Cinsel Yönelim; Heteroseksüel Sexual orientation; Heterosexual; Homoseksüel; Homosexual; Hukuk; Kamu hukuku; Law; Non-discrimination; Public law