Hayat sigortalarında performans analizi ve aktüeryal açıdan bakış - Tezergil, Seher Arıkan (My University, 2002)
Hayat sigortaları gerek güvence boyutuyla gerekse mali piyasalara orta ve uzun vadeli, istikrarlı fon yaratması dolayısıyla ekonomik ve sosyal açıdan her geçen gün daha da önem kazanmaktadır. Ne yazıktır ki ülkemizde sigorta işletmeleri 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu kapsamına alınmıştır. Bu tezdeki amaç 27 Avrupa Sigorta Birliği ülkesinin verilerinden hareketle sektörü etkileyen değişkenler belirlenerek bir performans analizi yapılması ve sonuçların değerlendirilmesidir. Bu çalışmada Avrupa Sigorta Birliği ülkelerine ait verilere regresyon modelleri kuruldu ve bu modellerin geçerliliği ve güvenilirliği test edilerek yorumlandı. Life Insurance, not only for providing confidence but also creating long term -stable funds , gains more importance from both economical and social perspective. In this thesis the aim is to determine the variables, involving the countries of 27 European Insurance Union, that affect the sector by making a performance analysis and evaluating the results.In conformity with the purpose of the thesis regression models of European Insurance Union Countries have been set up in the study , the validity and the confidency of these models are tested as the results are interpreted.
Keywords: Sosyal Güvence