İzmir'de bir sağlık ocağı'nda başvuranların hipertansiyon hakkındaki bilgi, tutum ve görüşlerinin değerlendirilmesi - (:unkn) unknown (My University, 2010)
AMAÇ: Hipertansiyon yüksek prevalansı ile önemli bir halk sağlığı sorundur.Araştırmamızın amacı İzmir'de bir sağlık ocağına başvuran poliklinik hastalarının hipertansiyon hakkındaki bilgi, tutum ve görüşlerinin değerlendirilmesidir. GEREÇ ve YÖNTEM: Tanımlayıcı tipteki bu araştırma Eylül 2006 tarihinde İzmir Ballıkuyu Sağlık Ocağı'na başvuran ve araştırmaya katılmayı kabul eden 245 kişiyle yürütüldü. Araştırmanın verileri iki bölümden oluşan anket formunun yüzyüze görüşme tekniği ile uygulanması yoluyla toplandı. Verilerin istatistik analizlerinde tanımlayıcı istatistikler, ki-kare ve Fisher'in kesin testi kullanıldı. Hipertansiyon bilgi düzeyine etki eden faktörlerin değerlendirilmesinde lojistik regresyon analizi kullanıldı ve p<0.05 istatistiksel anlamlılık düzeyi olarak kabul edildi. BULGULAR: Katılımcıların yaş ortalaması 49.32±16.84 idi ve %62'si kadın, %49'u ilkokul mezunu ve %75.5'i alt sosyoekonomik düzeyde idi. Katılımcıların %12.72si kan basıncı değerlerini doğru olarak bilmişti. Katılımcıların %19.6'sı herhangi bir nedenle doktora gittiklerinde tansiyonlarını ölçtürdüklerini belirtmişti. Katılımcıların kan basıncı değerleri bilgi durumları ile sosyoekonomik düzey arasında anlamlı farklılık bulundu (p<0.005)). Lojistik regresyon sonucunda da sosyoekonomik düzeyin hipertansiyonla ilgili bilgi düzeyini etkilediği belirlendi. SONUÇ: Araştırmamıza katılanların hipertansiyonla ilgili bilgi düzeyleri düşük bulunmuştur. Bölgede önemli bir halk sağlığı problemi olan hipertansiyon konusunda etkin, toplumca kabul görmüş ve uygulanabilir toplum tabanlı koruma ve eğitim projeleri uygulanmalıdır. Bu şekilde toplumun hipertansiyon konusundaki bilgi ve farkındalıkları arttırılarak tutum ve davranış değişiklikleri gerçekleşebilecektir.

OBJECTIVE: Hypertension is an important public health problem with high prevelance. The aim of our study is to assess the knowledge, opinion and approach of polyclinic patients to hypertension at a primary health care center in Izmir. MATERIALS and METHODS: This descriptive study was performed in a primary health care center in Izmir with 245 participants attending to this primary health care center during September 2006. Study data was collected by a two part questionnaire, using face to face interview. The data was evaluated by descriptive statatistics, chi square and Fisher exact tests. Logistic regression analysis was performed to determine the factors effecting the knowledge on hypertension and p<0.05 was accepted significant. RESULTS: The mean age of the participants was 49.32±16.84 and %62 of them were women, %49 were primary school graduates and %75.5 of them were with low socioeconomic level. %12.7 of the participants knew the hypertension levels correctly and %19.6 of them had their blood pressure measured when they attented to a clinic because of a problem. There was a significant difference between hypertension awareness level and socioeconomic level (p<0.05). Socioeconomic level was found as an effecting factor on hypertension awareness level by logistic regression analysis. CONCLUSION: We found the knowledge levels of the participants at a low level. Effective, acceptible and applicable community based protection and education projects should be performed about hypertension which is an important public health problem in the region. By this way the knowledge and awareness of society about hypertension will be raised and attitude and behaviour changes will be able to be realized.
Assesment of hypertension knowledge, attitude and throught of policyclinic patients at a primary health care center in İzmir
Keywords: Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri; Temel Sağlık Hizmetleri; Hemşirelik