POSTPARTUM DEPRESYONUN BEBEKLE İLİŞKİLİ RİSK FAKTÖRLERİ - BAYRI BİNGÖL, FADİME (My University, 2017)
Amaç: Bu çalışma İstanbul’da yaşayan annelerde, doğum sonu depresyonun bebekle ilişkili risk faktörlerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı kesitsel tipte olan araştırmada örneklemi, İstanbul’a bağlı ilçelerde gebe ve bebek izlemi yapılan birinci basamak sağlık merkezlerine başvuran 310 anne oluşturmuştur. Veriler Edinburgh Doğum Sonrası Depresyon Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Bulgular: Kadınların doğum sonrası depresyon yaşama düzeyleri ile bebeğin cinsiyetinin beklentiye uygun olması (t=– 3.506, df=308, p<0.01) ve gebeliği isteme durumu (t=–3.185, df=308, p<0.01) arasında önemli bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Tek yönlü varyans analizine göre; kadınların doğum sonrası depresyon yaşama düzeyleri ile bebeğin anne sütü ile beslenmesi (F=5.407, df=309, p<0.01) ve bebek bakımında sorun yaşaması (F=4.465, df=309, p<0.001) arasındaki ilişkinin anlamlı olduğu gözlemlenmiştir. Sonuç: Çalışma bulgularımız, istenmeyen gebelik, bebeğin cinsiyetinin beklentiye uygun olmaması, bebek bakımı sırasında güçlük yaşama, bebeğin aile yaşamına olumsuz etki oluşturması ile postpartum depresyon gelişimi arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir.

Objective: This study was conducted to identify risk factors associated with the baby for postpartum depression of the mothers who live in Istanbul. Material and Methods: The method of this study is descriptive. It was conducted on 310 mothers who had admitted to primary health care centers responsible for follow-up of both the pregnant mother and the baby. The data has been collected using the Scale of Edinburgh Postpartum Depression. Results: It has been found that the level of postnatal depression is significantly related to the satisfaction of the expectation for the baby's gender (t=–3.506, df=308, p<.01) and willingness for pregnancy (t=–3.185, df=308, p<.01) According to one-way variance analysis, it was observed that postpartum depression levels were significantly associated with breastfeeding of the baby (F=5.407, df=309, p<.01) and experiencing problems in baby care (F=4.465, df=309, p<.001). Conclusion: The findings of this study reveals that postpartum depression arises from unwanted pregnancy, inappropriate baby gender, difficulties of baby care, and the negative effects of baby on family relations
Baby-Related Risk Factors of Postpartum Depression
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Temel Sağlık Hizmetleri; Halk ve Çevre Sağlığı; Aile Çalışmaları; Hemşirelik; Kadın Araştırmaları