Günümüz sanatında yazının plastik bir dil olarak dışavurumsal kullanımı - Oktay, Güneş (My University, 2017)
Temeli eser metnine dayanan bu araştırmada kendi sanatsal çalışmalarımda kullandığım yazının tarihsel süreci göz önünde bulundurularak bir inceleme yapılmıştır. Sanat tarihinde yazının nasıl işlendiği üzerinde durularak yapılan inceleme, çalışmalarımın oturduğu zemini görünür kılmak adına önemlidir. Çalışmalarımda ağırlıklı olarak kullandığım yazının kullanımındaki amaç ve yöntemlerine göre yapılan araştırmada yazının plastik bir öğe olarak yapıtlarda yer alması temel alınmış, öncelikli olarak yazının sanat tarihinde nasıl temsil edildiği ve kırılma noktaları üzerinde durulmuştur. Yazının plastik sanatlardaki varlığının çeşitlilik göstermesi ile yazının kendi plastiğinin yapıt içerisinde nasıl temsil edildiği bu araştırmada önemli yer tutar. Dil iletişimi sağlayan bir araçken yazı da iletişimi işaretler aracılığıyla görselleştirir, düşünceyi somut bir nesne haline getirir. İletişimin aracı olan dilin anlam ve içerik ile olan ilişkisi yazının plastik sanatlardaki temsilinde çeşitlilik yaratırken belli zamanlarda bu ilişkinin kesilmesi, yazının kendi plastiğinin yapıtlarda önem kazanmasının önünü açar. Yazının plastiğinin önem kazanması yazıyı yapıtın içine plastik bir dil olarak dahil ederken, yazı yapıt içerisinde var olan öğelerden biri konumunu alır. Bu düşünce ekseninde kendi sanatsal üretimime yakın olduğunu düşündüğüm sanatçılar ve eserleri üzerinden yapılan örneklemeler, sanatsal üretimimde yazının kullanımındaki amaç ve yöntemleri görünür kılmak adına önemlidir. Araştırma kapsamında yazının kullanımındaki farklılıklara göre ayrı kategoriler altında yapılan inceleme, sanatsal üretimimde ön planda olan düşünce ve uygulama yöntemlerime paralellik gösterir.

In this research, which is based on the text on artwork, an inquiry has been made in view of the historical progress of writing that I use in my works of art. This study on how art history treats writing is essential to establish the basis of my art’s ground work clear. The research was done specific to the intended use and methods of writing I mainly use in my works. It is based on writing being a plastic element in works of art and how writing is represented in art history and its turning points. Variation of writing in plastic arts and how its own plasticity in the work is represented are crucial in this research. While language is a tool which enables communication, writing visualizes this communication with symbols; objectifying the thoughts. As the relationship between the meaning and the content of language creates variety in the representation of writing in plastic arts, in some cases the disruption in this relationship gives rise to the prominence of the writing’s own plasticity. This prominence embodies the writing in the work as a plastic language and the writing becomes an element of the work. Following the same line of thought, the given examples of the artists and their works which i find close to my artistic approach are crucial to the reason why I use writing and the methods in my artistic creation. This research has been done in different categories depending on the different usage of writing, which is similar to the main thoughts and practice methods of my artistic output.
Keywords: 21. yy; Dışavurum Writing; Dil; Expression; Language; Plastik Dil; Representation; Sanatsal yönler; Temsil; Yazı; Yazı, Modern; Yazı, Sanatta