Akıllı şehirlerde atık yönetimi amaçlı akıllı çöp kutusu tasarımı - Azaddar, Hadi (My University, 2021)
AKILLI ŞEHİRLERDE ATIK YÖNETİMİ AMAÇLI AKILLI ÇÖP KUTUSU TASARIMIGünümüzde birçok büyük şehir git gide akıllı şehir haline dönüşmekte ve birçoğu ise dönüşüm yolundadır. Akıllı trafik, akıllı aydınlatma, akıllı enerji ve akıllı atık yönetimi şehirlerin ayrılmaz bir parçası haline dönüştürülmüştür. Atık Yönetim Sistemi (AYS) belediyelerde birçok önemli bölümlerden biridir. Günümüzde, bu sektör de profesyonel toplama maliyetlerini azaltmaya devam etmekte, çalışanların yoğunluğunu azaltmakta, operasyon verimliliğini ve yatırım getirisini arttırmaktadır. AYS’nin verimli olmaması, ciddi çevresel sorunlara ve maliyet sorunlarına neden olmuştur. Nesnelerin İnterneti (IoT) teknolojisine yönelik çalışmaların artışı nedeniyle, IoT hizmetler çok çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Bu nedenle, bu çalışmada atık miktarını azaltmak için IoT tabanlı ve Küresel Pozisyon Sistemi (GPS) yöntemli akıllı çöp sistemi önerilmektedir. Mobil cihazlardaki son teknolojik ilerleme, çeşitli sensörlü iletişim modülleri, Kablosuz Bağlantı Alanı (Wi-Fi) ve Uzun Vadeli Evrim (LTE) gibi iletişim ağ teknolojileri ile birlikte, IoT önemli akademik ilgi alanları kazandırmıştır. Katı atık toplama sürecinin tümünün izlenmesi ve odaklanması bir sistemdir. Gerçek zamanlı çöp arabalarının verimlilikleri ve tüm çöp kamyonlarının faaliyetleri takip edilmektedir. Bu yöntemle şehirler akıllı IoT tabanlı donanım ve yazılım çözümler ile atık toplama maliyetlerini % 75-85’e kadar azaltabilmektedir.

SMART TRASH BIN DESIGN FOR WASTE MANAGEMENT IN SMART CITIESToday, many large cities are gradually transforming to smart cities, and most of them are on the way of transformation. Smart traffic, smart illumination, smart energy, and smart waste management became the integral part of the cities. Waste Management System (WMS) is one of the significant parts of municipalities. This sector is continuing to decrease the professional collection costs, minimizing the business volume of the employees, and increasing the efficiency of operations and the return on investment. Inefficiency of WMS causes significant environmental problems, and cost problems. IoT services have been actualized in various fields due to a lapse of model regarding the Internet of Things (IoT) technology. For this reason, the method of Global Positioning System (GPS), that is an IoT based smart waste system, is being suggested in this study in order to decrease the amount of waste. IoT has provided significant academic fields of interest along with the recent technological progress in mobile devices, and with communication network technologies such as various sensor communication modules, Wireless Fidelity (Wi-Fi), and Long-Term Evolution (LTE). Monitoring and addressing the whole solid waste collection process is a system. The efficiencies of garbage trucks, and their activities are followed-up. By this method, the cities are able to decrease the waste collection costs up to 75-85% through IoT based hardware and software solutions.
Keywords: akıllı çöp kutusu; Atık ve atık boşaltımı; Atık yönetim sistemi; çevre sorunları; Electric engineering; Electronics engineering; Elektrik mühendisliği; Elektronik mühendisliği; environmental problems; IoT; IoT Waste management system; katı atık; Kent politikası; LTE; Refuse and refuse disposal; smart trash bin; solid waste; technology; teknoloji; Urban policy