Parkinson hastalığının emekliliğe etkisi - Ertürk, Gamze (My University, 2019)
Amaç: Parkinson hastalarındaki işsizlik ve erken emeklilik oranının giderek arttığı bilinmekte fakat erken emekliliğe neden olan faktörler üzerine sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Gereç ve Yöntem: Araştırmamıza Mayıs - Ekim 2018 tarihleri arasında İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroloji Hareket Bozuklukları Birimi, Parkinson Hastalığı Polikliniğine başvuran 75 Parkinson hastası dahil edildi. Literatür ve benzer çalışmalar incelenerek araştırmacılar tarafından geliştirilen Parkinson Hasta Anketi PH’lı hastalara; Parkinson Hasta Yakını Anketi ise bakım verenlere uygulandı. Bulgular: Katılımcılar emeklilik türlerine ve emekli olma nedenlerine göre iki farklı şekilde gruplanarak incelendi. Malulen emekli olan ve standart tarzda emekli olan hastaların işe başlangıç yaşları arasında fark yokken emeklilik yaşları arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark bulundu (p< 0.05). PH nedeniyle işten ayrılan hastalar tarafından motor semptomlar içinde bradikinezi, non-motor semptomlar içerisinde ise uyku bozukluğu ve depresyon emeklilik nedeni olarak ilk sırada gösterildi. PH nedeniyle işten ayrılan katılımcıların % 90’ı çalıştıkları kurum tarafından desteklenmediğini belirtti. PH nedeniyle işten ayrılan katılımcıların % 77.55’inin fizyoterapi tedavisi, % 61,22’sinin ise psikolojik tedavi almadığı; % 55,1’ inin ise uygun bir iş bulması halinde çalışmak istediği belirlendi. Sonuç: Hastaların işgücünde daha uzun süre kalabilmesi için gerek PH hastalarının, gerekse bakım verenlerinin ve işverenlerinin PH ile ilgili sağlık sorunları, bunların olası sonuçları, ayrıca motor ve non-motor semptomlara yönelik geliştirilen stratejiler ve tedavi teknikleri hakkında bilgilendirilmeleri gerekmektedir.

Purpose: It’s known that the rate of unemployment and early retirement in patients with Parkinson's Disease (PD) is increasing, however, there are limited studies on the factors cause early retirement. Methods: 75 patients with PD who were admitted to İstanbul Cerrahpaşa University, Parkinson's Disease Outpatient Clinic, were included in our study. The literature was reviewed and the Parkinson's Patient Questionnaire and The Parkinson's Patient Caregiver Questionnaire, developed by the researchers, were used in study. Results: Participants were grouped in two different ways according to their retirement types and retirement reasons. When compared age of retirement cause of PD and age of normal retirement, there was statistically significant difference(p<0.05). Bradykinesia in the motor symptoms; sleep disorder and depression in the non-motor symptoms were indicated as the first reason for retirement by the patients who were retirement cause of PD. 90% of the the patients who were retirement cause of PD stated that they were not supported by the institution they worked with. Although all the participants stated both motor and non-motor symptoms, it’s determined that 77.55% of the the patients who were retirement cause of PD did not receive physiotherapy treatment, and 61.22% of them did not receive psychological treatment. It was determined that 55.1% wanted to work if they found a suitable job.Conclusion: In order for patients to stay longer in workforce, patients with PD, their caregivers and employers need to be informed about health problems associated with PD, their potential consequences, and strategies about motor and non-motor symptoms.
Keywords: early retirement; erken emeklilik; Fizik tedavi; motor semptomlar; motor symptoms; non-motor semptomlar Parkinson's Disease; non-motor symptoms; Parkinson disease; Parkinson hastalığı; Physical therapy