Tekstil terbiyesinde tiyoüredioksit kullanımı - Akkaya, Fatma (My University, 2008)
Bu tez çalışmasının amacı, tekstil terbiye sektöründe kullanılan tiyoüredioksit kimyasalının kasar prosesinde, aşındırma ve aşındırma pigment baskı işleminde kullanılabilirliğinin incelenmesidir. Bu incelemede hidrojen peroksit kasarı, Decrolin’li aşındırma patı ve Decrolin’li pigment aşındırma patı referans olarak alınmıştır. Materyal olarak; %100 pamuk, 95/ 5 pamuk/ elastan karışımı ve renkli (pembe, kırmızı, kahve, lacivert, siyah) örgü kumaşlar seçilmiştir. Tiyoüredioksit miktarı değişken, sıcaklık sabit ve sıcaklık değişken tiyoüredioksit ile kostik miktarı sabit tutularak alternatif kasar reçeteleri oluşturulmuştur. Kostik miktarının artırılması ile beyazlık indeksi ve pH değeri artmış, kumaş yüzeyinde ise üniform bir görüntü elde edilmiştir. Referans olarak alınan hidrojen peroksit ile kasar reçetesine en yakın reçeteye, 80oC’de, 5g/ L tiyoüredioksit, 5g/ L kostik ile ulaşılmıştır. Bu reçetedeki pH değeri 11‘in üzerindedir. Yapılan testlerin sonuçları spektrofotometrede ölçüm yapılarak değerlendirilmiştir. Aşındırma baskı testleri için farklı konsantrasyonlarda (10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80 ve 90g/ kg) tiyoüredioksit içeren aşındırma patı hazırlanarak renkli kumaşlar üzerine baskı yapılmıştır. Referans alınan 50g/ kg Decrolin içeren aşındırma patına en yakın sonuç, 20g/ kg konsantrasyonundaki tiyoüredioksit içeren aşındırma patı ile elde edilmiştir. Hazırlanan tiyoüredioksit içeren patlar pigment boyarmadde ile renklendirilerek materyaller üzerine baskı yapılmıştır. Elde edilen baskılı materyallere yıkama ve kuru sürtünme haslığı testleri uygulanmıştır. Yapılan değerlendirmede; yıkama haslığı test sonuçları 4-4/ 5 iken, kuru sürtme test sonuçları standardın altında 2/ 3-3 olarak belirlenmiştir.

USAGE OF THİOUREADİOXİDE IN TEXTILE FINISHING The aim of this thesis study is analyzing utility of thioureadioxide in bleaching, discharge and discharge printing processes, which is used in textile finishing sector. In this research hydrogen peroxide bleaching, discharge paste with Decrolin and pigment discharge paste with Decrolin were taken as referance.%100 cotton, %95/ 5 cotton/ elastan blend and coloured (pink, red, brown, dark blue, black) knit fabrics were used as material samples. While thioureadioxide rates are changeable, temperature is stable and thioureadioxide, caustic quantity are stable, temperature is changeable, alternative bleaching prescriptions are composed. By increasing amount of caustic, whiteness index and pH valve were higher and uniform appearance was obtained on fabric surface. The closest results to referance hydrogen peroxide bleaching prescription was obtained with the prescription inclyding 5g/ l thioureadioxide, 5g/ l caustic at 80oC above pH 11. The results were evaluated using Berger spectrophotometer. For discharge printing tests, bandolier was made on dyed fabrics, preparing discharge paste with thioureadioxide in different concent rations (10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90 g/ kg). The closest results to referance discharge paste which is included 50 g/ kg Decrolin, were obtained by discharge paste with 20 g/ kg thioureadioxide concentrations. Thioureadioxide including pastes were coloured with pigment dyes and bandolier was been prepared on materials. Washing and dry rubbing fastness tests were made on printed materials. According to the results washing fastness was 4-5 and dry rubbing fastness was 2/ 3-3, which is under standard value.
Keywords: Elyaf_Tekstil; Pamuk; Tekstil; Tekstil Eğitimi