Alternatif finansman tekniği olarak leasing ve Türkiye uygulaması - Yılmaz, Ceren (My University, 2006)
Leasing (finansal kiralama), menkul ve gayrimenkullerin sağlanmasına yönelik orta vadeli bir finansman yöntemidir. Leasing işleminde, yatırımcı ya da ihtiyaç sahibinin belirlediği bir mal, leasing şirketi tarafından satın alınır ve önceden belirlenen, sözleşmeye bağlanan bir kira planı karşılığında, ihtiyaç sahibine kullandırılır. Kiracının bütün yükümlülüklerini yerine getirmesine bağlı olarak sözleşme dönemi sonunda mal, kiracıya sembolik bir bedel üzerinden devredilir. - %100 finansman olanağı : Leasing yöntemiyle, yatırım bedelinizin yanı sıra, masraflarınızı da dahil ederek yatırımın tamamını, özkaynaklarınızı kullanmadan finanse edebilirsiniz. - KDV Avantajı : Leasing'e konu olan yatırım mallarının çoğu cari orandan farklı olarak indirimli oranda KDV'ye tabidir. - Nakit Akışı İle Uyumlu Ödemeler : Leasing yönteminde kira ödemeleriniz, şirketinizin nakit akışına, yatırımın verimliliğine ve ekonomik ömrüne uygun olarak düzenlenir. Nakit sıkıntısı yaşanmadan yatırımınız gerçekleşir. - Orta Vadeli Finansman: Leasing ile orta ve uzun vadeli finansman sağlamanız mümkündür - İstikrarlı Bir Finansman Yöntemi: Kira ödemeleri, sözleşme boyunca değişmeden kalır. Ödemeleriniz, ekonomideki dalgalanmalar ve faiz oranlarının değişmesi gibi sürprizlerden etkilenmez - Sembolik Bedelle Mülkiyet Devri: Leasing yapan yatırımcı, kira ödemeleri süresince ekipmandan faydalanmaya ilişkin bütün zilyet haklarını kullanır. Kira süresinin sonunda ise sembolik bir bedelle mülkiyeti devralır. Financial leasing is a medium term financing method, mainly to provide solutions to equipment and real estate purchases. In a leasing operation, the equipment determined by the lessee is purchased by the lessor and based on a pre-determined, mutually agreed lease payment plan, the usage rights of the equipment is granted to the lessee. Ownership of the equipment is transferred to the lessee at the end of the contract period at a symbolic price, dependent on the fulfillment of the lessee's rental obligations. - VAT is 1% for equipments instead of %18 - %100 financing opportunity for investments - Effective cash flow management: The rentals will be customized in accordance with your expected cash flows and useful life of the equipment. - Tax advantage: Rental payments are considered expenses during the payment period of the lease transaction, deducted from the taxable income and will therefore create corporate tax advantage - It does not affect your credit worthiness: Since leasing obligations do not appear on your balance sheet, your debt/ equity ratio will not be deteriorated. - Tax and duty exemptions: All leasing agreements and related mortgages are exempt from all duties and taxes. - All size of investment: Your financial needs for local or imported equipments of any volume will be serviced at Leasing Company - Transfer of ownership at a symbolic value
Keywords: Finansal Kiralama; Leasing