Aile işletmelerinde kurumsallaşma sürecinde ikinci kuşağın yaşadığı sorunlar üzerine bir araştırma - Kobal, Kezban Esra Saral (My University, 2014)
AİLE İŞLETMELERİNDE KURUMSALLAŞMA SÜRECİNDE İKİNCİ KUŞAĞIN YAŞADIĞI SORUNLAR ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Aile işletmeleri, özel şirketlerin yaygın örneklerinden biridir. Bu tür işletmelerin büyümeleri ve varlıklarını sürdürmeleri için uzun süreli hedefler oluşturmaları ve yapılarını şekillendirmeleri gerekmektedir. Günümüzün hızla değişen şartlar ve rekabet ortamında, aile işletmelerinin varlıklarını başarıyla gelecek nesillere aktarabilmeleri son derece güçleşmiştir. Böyle bir çevrede bu statüdeki işletmelerin başarıyla yönetilebilmeleri için kurumsallaşmaları zorunludur. Aile işletmesi denilince, bir ailenin herhangi bir girişim yaparak bir iş kurması anlaşılır. Yani; ailenin işin sahipliğini üstlendiği, yönetimde yetkinin merkezileştiği ve çoğu zaman işin içinde yer aldığı bir örgüt yapısından söz edilmektedir. Kurumsallaşma, konu ne olursa olsun her türlü etkileşim ve iletişimde belirli kuralların hâkim olmasıdır. Sonuç olarak, kurumun işleyişindeki bütün süreçlerde uygun kuralların olması ve bu kuralların mümkün olduğunca yazılı olması, yani bir aile anayasasının olması ve gelecek ikinci kuşağın da, bu bakış açısına sahip olarak yetiştirilmiş olması gerekir. Bu araştırmanın amacı, aile işletmelerinin kurumsallaşması ve bu süreçte ikinci kuşağın yaşadığı sorunların incelenmesidir. Bu çerçevede, Ülkemizin çeşitli illerinde bulunan aile işletmelerinin durumunu değerlendirilmiştir. Söz konusu işletmeler Araştırma evrenini oluşturan 80 aile işletmesi, farklı sektör ve iş alanlarını temsil etmektedir. Bu 80 şirket anketlere doğru olarak cevap vermiş ve bu sayı yeterli görülerek istatistiksel analizler yapılmıştır.

A RESEARCH ON INSTITUTIONALIZATION PROBLEMS OF SECOND GENERATION IN FAMILY BUSINESSES Family businesses are a common type of private companies. These businesses must determine long-term goals and shape their structure to grow and survive. It has become extremely challenging to successfully hand down a family business to the next generations in today’s rapidly changing conditions and competition environment. In such a world, these businesses must be institutionalized for being managed successfully. Family business means a company set up by a family for undertaking an enterprise. In other words, there is an organizational structure in which the job is owned by the family, managerial power is centralized and included in the job. On the other hand, institutionalization means the dominance of certain rules in interaction and communication regardless of the issue. In conclusion, there must be proper rules concerning all processes of institutional operations and such rules must be in written as far as possible. In other words, there must be a family constitution and next generation must be raised with this perspective. The purpose of this research is examining the institutionalization of family businesses and the problems of second generation in this process.In this context, family businesses in several cities of our country were examined. These 80 family businesses constituting the research population represent different sectors and work areas. They answered the questionnaires correctly and statistical analyses were carried out based on these questionnaires deemed sufficient in number.
Keywords: Aile Şirketleri; İşletme; Kurumsallaşma; Yönetim