Subakromiyal sıkışma sendromunda subakromiyal-subdeltoid bursa içi enjeksiyon sonrası hastanede gözetim altında yapılan egzersiz ile ev egzersiz programının etkinliğinin kıyaslanması - Kaplan, Ebru (My University, 2020)
Giriş ve Amaç: Çalışmamızın amacı SAIS hastalarında subakromiyal-subdeltoid bursa içikortikosteroid enjeksiyonu sonrasında hastanede fizyoterapist gözetiminde uygulananegzersiz egzersiz programının etkinliğini karşılaştırmaktır.Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza SAIS tanısı alan 46 hasta dahil edildi ve randomize olarakiki gruba ayrıldı. Birinci gruptaki 23 hasta, hastanede fizyoterapist gözetiminde 3 haftasüresince hazırlamış olduğumuz egzersiz programına alındı. İkinci gruptaki 23 hastaya iseegzersiz broşür formatında verilerek 3 hafta süresince ev egzersiz programıuygulandı. Çalışmaya katılan tüm hastalara egzersiz programına başlamadan bir gün önce,ultrason eşliğinde subakromiyal-subdeltoid bursa içi enjeksiyonu yapıldı. Hastalar VizüelAnalog Skala (VAS), aktif ve pasif omuz fleksiyon, ekstansiyon, abduksiyon, internalrotasyon ve eksternal rotasyon eklem hareket açıklıkları, Omuz Ağrı ve Dizabilite İndeksi(SPADI) , Kısa Form 36 (SF-36) ile değerlendirildiler.Bulgular: Grupların enjeksiyon öncesi ve enjeksiyon sonrası 1. saatte VAS skorları arasındaistatistiksel anlamlı fark yok iken (p>0,05), enjeksiyon sonrası 3. hafta ve 3. ayda daha düşükolduğu saptandı. Grupların enjeksiyon öncesi ve enjeksiyon sonrası 1. saatte omuz fleksiyon,ekstansiyon, abdüksiyon, dış rotasyon açıklıkları benzer bulundu. Hastane içi gözetim altındaegzersiz grubunda pasif fleksiyon açıklığı hariç tüm eklem hareket açıklıklarının enjeksiyonsonrası 3. hafta ve 3. ayda belirgin daha yüksek olduğu tespit edildi. SPADI ölçeğindeskorların hastane içi gözetimli egzersiz grubunda enjeksiyon sonrası 3. hafta ve 3. ayda dahadüşük olduğu bulundu. SF-36 anketinde tüm skorlarda her iki grupta da belirgin bir artışolduğu gösterildi. Ancak 3. ay sonunda hastane içi egzersiz grubu çoğu parametrede evegzersiz grubuna göre üstün bulundu.Sonuç: SAIS’li hastalarda yaptığımız enjeksiyonlar başarılı olmaktadır. Hastanede gözetimaltında uygulanan egzersiz egzersiz programına göre daha uzun süreli iyileşmesağlamaktadır.

Introduction: The aim of our study is to compare the effectiveness of the home exerciseprogram and the exercise program administered under the supervision of a physiotherapist inthe hospital after subacromial-subdeltoid bursa corticosteroid injection in SAIS patients.Materials and Methods: 46 patients diagnosed with SAIS were included in our study andrandomly divided into two groups. 23 patients in the first group were taken to the exerciseprogram we prepared for 3 weeks under the supervision of a physiotherapist in the hospital.In the second group, the exercise program was given in the form of a brochure and a homeexercise program was applied for 3 weeks. An ultrasound-guided intra-subacromialsubdeltoidbursa injection was administered to all patients participating in the study one daybefore starting the exercise program. Patients were evaluated with the Visual Analogue Scale(VAS), active and passive shoulder flexion, extension, abduction, internal rotation andexternal rotation range of motion, Shoulder Pain and Disability Index (SPADI), Short Form36 (SF-36).Results: While there was no statistically significant difference between the VAS scores ofthe groups before and at the 1st hour after injection (p> 0.05), it was found to be lower at the3rd week and 3rd month after injection. Shoulder flexion, extension, abduction, and externalrotation of the groups were similar before injection and at the 1st hour after injection. In thesupervised exercise group, all joint range of motion, except passive flexion range, was foundto be significantly higher at the 3rd week and 3rd month after injection. It was found that thescores on the SPADI scale were lower in the supervised exercise group at the 3rd week and3rd month after injection. In the SF-36 questionnaire, a significant increase in all scores wasshown in both groups. However, at the end of the 3rd month, supervised exercise group wassuperior to the home exercise group in most parameters.Conclusion: The injections we make in patients with SAIS are successful. The exerciseprogram applied under supervision in the hospital provides longer-term improvementcompared to the home exercise program.
Keywords: Egzersiz; Exercise Therapy; Fizik tedavi; Health; Kortikosteroid Enjeksiyonu; Physical therapy; Rehabilitasyon; Rehabilitation; Sağlık; Subacromial impingementsyndrome; Subakromial sıkışma sendromu; Ultrason Corticosteroid Injection; Ultrasound