Okul öncesi eğitim kurumuna devam eden 60–72 aylık çocuklar ve annelerinin televizyondaki çizgi filmler ile ilgili görüşlerinin incelenmesi (Batman ili Örneği) - Mete, Uğur (My University, 2014)
Bu araştırmada okul öncesi dönem çocukları ve annelerinin çizgi film ile ilgili görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Tarama modelindeki bu araştırma nitel desene uygun olarak planlanmış ve yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma gurubunu, Batman il merkezinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bağımsız anaokullarına devam eden, tesadüfî oransız örneklem yöntemiyle seçilen 60-72 aylık çocuklar ve anneleri oluşturmuştur. Araştırmada veri toplamak için çocuklar ve anneleri ile yarı yapılandırılmış görüşme yapılmıştır. Nitel çalışma olması nedeniyle sorulara verilen yanıtların frekansı hesaplanmıştır. Araştırma bulgularına göre: Anneler çocuklarının günde 2-4 saat çizgi film izlediğini söylemiştir. Çocukların çizgi filmi en fazla evde izlediği, her zaman biriyle izlediği ve bu kişilerin aile-akrabadan birileri olduğu bulunmuştur. Erkek çocukların en çok Caillou, Pepee ve Keloğlan; kız çocukların ise en çok Winx Club, Caillou ve Voltran çizgi filmlerini izlediği saptanmıştır. Anneler de çocuklarının en severek izlediği çizgi filmlerin hangileri olduğunu bilmişlerdir. Erkek çocuklarda bu çizgi filmleri sevme nedeni olarak en çok ‘çizgi filmdeki arkadaşlığı ve aksiyonu sevme’; kız çocuklarında ise ‘çizgi filmdeki aile ilişkisini sevme’ öne çıkmıştır. Erkek ve kız çocukları çizgi filmde en az sevdikleri şeyin kahramanının resim yapması olduğunu ifade etmişlerdir. Çocuklar çizgi filmi izlememe halinde mutlu olmayacaklarını ve bir şey öğrenemeyeceklerini belirtmişlerdir. Çocukların çizgi filmlerde gördüklerine oyunlarında yer verdikleri sonucuna ulaşılmıştır. Çocukların büyük bir kısmı çizgi film kahramanının oyuncağına sahip olmadığını belirtirken, annelere göre ise çocukları çizgi film karakterlerinin oyuncaklarına sahiptir. Araştırmanın sonuçları ilgili literatür kapsamında tartışılmış, araştırmacılara ve ailelere yönelik önerilerde bulunulmuştur. zleme, Okul Öncesi Eğitim

The aim of this study was to examine the views of preschool children and their mothers on cartoons. This screening model study was planned and conducted through qualitative approach. The study group consisted of the mothers and their 60-72 months old children who attended public independent preschools of Ministry of Education in Batman city selected by random sampling. For data collection, semi-structured interviews were conducted with the children and their mothers. The frequency of the answers to the questions was calculated. According to the study results, the mothers stated that their children watch cartoons 2-4 hours daily. It was found that the children watch cartoons mostly at home and always with someone from family or relatives. It was determined that boys watch Caillou, Pepee and Bald Boy at most and girls watch Winx Club, Caillou and Voltran at most. Mothers knew which cartoons their children like to watch most. The findings showed that the reason why boys like these cartoons most is ‘the friendship and action in cartoon’ and the reason for girls is ‘family relationship in cartoon’. Both boys and girls stated that the thing they like least in cartoons is to watch hero painting. Children indicated that they would not be happy and not learn anything if they do not watch cartoons. It was concluded that children give place what they saw at cartoons in their play. While most of the children stated that they don’t have cartoon hero’s toys, according to mothers their children have hero’s toys. The study results were discussed in the light of literature and suggestions were made for researchers and families. Cartoon, watching TV, Preschool Education
Keywords: Eğitim ve öğretim (İlk); Okul öncesi eğitim; Türkiye