Periferal ossifiying fibromanın periodontal cerrahi yaklaşımla tedavisi: bir olgu sunumu - İYİGÜN, SEZGİ; CİNEL, ZELİHA LEYLA; KÖSE, KEMAL NACİ (My University, 2022)
Periferal ossifying fibroma (POF), genellikle maksilla anterior bölgede, sıklıkla kadınlarda ve 2-3. dekatta rastlanan iyi huylu reaktif doku büyümesidir. Etyolojisi kesin değildir, periodontal ligament veya periostun enflamatuvar hiperplazisinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Sıklıkla diş etinde, interdental papilla alanından başlamakta, %16-20 oranlarında tekrarlama riski bulunmaktadır. Tedavi protokolü, başlangıç periodontal tedavi (BPT), gerektiğinde lezyonun cerrahi uzaklaştırılması ve periodontal dokuların yeniden yapılandırılmasını içerir. Bu sunuda, POF olgusunun tedavisi sunulmaktadır. Diş etinde 6 aydır mevcut olan büyüme şikâyeti ile kliniğimize başvuran 63 yaşındaki tip 2 diyabetli kadın hastanın ağız içi muayenesinde, 23 numaralı dişin distalinden başlayıp vestibüle ve posterior dişsiz bölgeye uzanan saplı, hiperemik, yüzeyi ülsere, 20x18 mm boyutlarında dişeti büyümesi saptandı. Öyküsünde yeni yapılan hareketli bölümlü protezini kullanmaya başladıktan sonra büyümenin olduğu belirtilmişti. Klinik ve radyografik değerlendirme sonrası kronik periodontitis ve lokalize saplı dişeti büyümesi teşhisi kondu. İki kez BPT seansı uygulandı. Bu süreçte, hastanın özellikle protezini kullanırken şikayetlerinin artması sebebiyle lezyonun BPT tamamlanmadan uzaklaştırılması kararlaştırıldı. İnsizyon, lezyon ve bir miktar sağlıklı dokuyu da içerecek şekilde planlanarak mukoperiosteal flap kaldırıldı, kitle uzaklaştırıldı ve degranülasyon gerçekleştirildi. Alveolar kemikteki lezyon invazyonlarının uzaklaştırıldığından emin olmak amacıyla lezyonun invaze olduğu düşünülen bölgeler ostektomi ve osteoplastiyle temizlendi. Açıkta kalan kemik ve kök yüzeyi, 3.0 ipek sütur kullanılarak primer kapatıldı. Dikişler 7 gün sonra alındı. Postoperatif dördüncü haftada iyileşme sorunsuzdu. Histopatolojik incelemede lezyon POF ile uyumlu bulundu. Altı aylık takibinde rekürrens izlenmedi. Bu olguda, POF’un mukoperiosteal flep ile uzaklaştırılmasını da içeren BPT’si sunulmaktadır. Bazı durumlarda cerrahi yaklaşımların BPT planlamasına dahlinin hasta konforunun sağlanması ve tedavinin başarısındaki önemi vurgulanmıştır.
Keywords: Diş Hekimliği; Klinik Bilimler; Periodontoloji; Sağlık Bilimleri; Temel Bilimler; Dentistry; Clinical Sciences; Periodontology; Health Sciences; Natural Sciences; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; DİŞ HEKİMLİĞİ, ORAL CERRAHİ VE TIP; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; DENTISTRY, ORAL SURGERY & MEDICINE; Ortodonti; Ağız Cerrahisi; Diş Hijyeni; Dişçilik Hizmetleri; Diş Hekimliği (çeşitli); Periodontics; Orthodontics; Oral Surgery; Dental Hygiene; Dental Assisting; Dentistry (miscellaneous); General Dentistry; başlangıç periodontal tedavi; mukoperiosteal flep; periferal ossifying fibrom