Tasarım süreci ve bilgisayar - Gümüş, Ebru (My University, 2007)
Tasarımcıların bireysel estetik kaygıları, alışkanlıkları, tasarım sürecinde kullandıkları yöntemler, eskiz ve sunum teknikleri tercihleri farklılıklar göstermektedir. Bu çalışmada bilgisayarın, tasarım sürecinde devreye girdiği aşamalar vurgulanmış, gelişen iletişim teknolojileri, donanım ve yazılımlarının tasarımcıların kullanım alışkanlıkları üzerinde nasıl bir etkisinin olduğu incelenmiştir. Bu inceleme dört bölüm başlığı altında yapılmıştır. İlk bölümde, tasarım kavramı, tasarım süreci ve evreleri, yaratma aşamasında fikirsellikten somut görselliğe geçiş bağlamında geleneksel ve dijital sunum teknikleri tanımlanmıştır. İkinci bölümde, hızla gelişmekte olan bilgisayar ve iletişim teknolojilerinin tasarım sürecindeki yeri ve etkisi vurgulanmış, tasarım sürecinde en çok tercih edilen yazılımlar, program arayüzleri ile örneklendirilek tanıtılmıştır. Üçüncü bölümde, tasarım sürecinde, geleneksel sunum teknikleri, dijital sunum teknikleri ve heriki tekniğin birarada kullanılımı ile yapılmış çalışmalar örneklendirilmiştir. Dördüncü bölümde, bilgisayarın günümüzde tasarım sürecindeki yerini belirlemek amacıyla hazırlanmış, tasarım öğrencileri ve profesyonellerce doldurulmuş olan anket çalışmasının istatistiksel analizleri yapılmış, bulgular grafikler ile sunulmuştur. Sonuç bölümünde ise yapılan analizlerden elde edilen bulgular doğrultusunda, dijital teknolojilerin, çoğu tasarımcı tarafından, tasarımın her evresinde kullanılmaya başlandığı sonucuna varılmıştır.

Designers’ sketch and presentation techniques may vary regarding their individual aesthetic concerns and habits as well as the methods they follow throughout the design process. In this thesis study; the phases of design process where computer involves is studied in addition, effects of hardware, software and information technologies on user’s habits is analyzed. The study comprises four sections and the conclusion. In the first section, design concept, design process and stages of design are defined. Traditional and digital presentation techniques used in the process of presenting conceptual ideas is determined. In the second section, the effects and importance of the rapidly developing computer and information technologies are highlighted. In addition, the most commonly preferred softwares are presented through the samples of interfaces. In the third section, the visual samples which had been made by using digital, traditional and both of these techniques are presented. In the fourth section, the results of the statistical survey, which is prepared for design students and professionals to evaluate the recent utilization of computers in design process is presented through graphics. In the conclusion, according to the results of the survey, it is seen that, the most of the designers has begun to use the digital technologies in every stage of design process.
Keywords: Bilgisayar Destekli Tasarım; İç Mimarlık; Tasarım