Yük kaynaklı bozucu faktörlerin elektrik sayaçları üzerindeki etkilerinin tekno-ekonomik analizi ve çözüm önerileri - Günay, Soner (My University, 2019)
Yaptığımız bu çalışmada öncelikle elektrik sayaçlarının ölçüm hatalarında büyük bir pay sahibi olan non-lineer yükler ve bu yükler dolayısıyla oluşan harmonikler üzerinde duruldu. Lineer ve non-liner yükler hakkında bilgi verildi. Harmonikler, harmonik üreten kaynaklar ve harmonikler dolayısıyla oluşan problemler hakkında araştırmalar yapıldı. Harmonik akımlarının filtre edilmesi için harmonik filtreleri, çeşitleri, görevleri ve birbirlerine göre avantaj ve dezavantajları incelenmiştir.Bu konular üzerinde durulduktan sonra elektronik elektrik sayaçlarının ölçümü üzerindeki etkilerini incelemek için değişik yüklerle değişik marka sayaçlarla deneyler yapılmıştır. Bu deneyler neticesinde sayaç ölçüm hatalarını birbirleriyle ve enerji analizörü ile karşılaştırarak yorumlar yapılmıştır.Son olarak elektrik sayacı ölçüm hatalarının, hem tüketici hem de üretici için teknik ve ekonomik bakımdan analizi yapıldı. Sayaç ölçüm hatalarını en aza indirmek için alınabilecek önlemler hakkında bilgi verildi.

In this study, firstly, non-linear loads which have a big share in the measurement errors of electricity meters and harmonics due to these loads were emphasized. Information was given about linear and non-liner loads Harmonics, harmonic produced sources and problems caused by harmonics were invastigated.Harmonic filters have been investigated for filtering harmonic currents, types, tasks and advantages-disadvantages compared to each other.After focusing on these issues, experiments were carried out with different brand counters to investigate the effects of harmonics on the measurement of electronic electricity meters.As a result of these experiments, counter measurement errors were compared with each other and with the energy analyzer.Finally, the technical and economic analysis of electricity meter measurement errors, both for the consumer and the manufacturer, was performed.Electric meter measures, were taken to minimize and give information for counter measurement errors.
Keywords: Elektrik sayaç hataları Electric meter faults