Sıçan kulak zarında miringotomiden sonra topikal olarak uygulanan mitomisin-c ve kolşisin’in kapanma sürelerine etkileri - Kantürk, Yeliz (My University, 2012)
Seröz otitis mediada medikal tedaviye cevap vermeyen durumlarda ventilasyon tüpü uygulanmaktadır. Böylece orta kulak ventilasyonu sağlanmaktadır. Orta kulak ventilasyonun 2-3 hafta yeterli olduğu düşünüldüğünde ventilasyon tüpü uygulamasının getirdiği riskler ve komplikasyonlar nedeniyle alternatif yöntemler araştırılmaktadır. Bu alternatif yöntemler arasında termal miringotomiler, lokal Mitomisin C ve 5 Floururasil uygulamaları sayılabilir. Bu çalışmada, daha önceki çalışmlarda perforasyon süresini arttırdığı tespit edilmiş olan Mitomisin C ile bu konuda hakkında çok az çalışma yapılmış olan Kolşisin karşılaştırılmış ve Kolşisin’in Mitomisin C’ nin alternatifi olup olmadığı incelenmiştir. Çalışmamızda 30 adet Wistar cinsi sıçan kullanıldı. Hayvanlar 10’ar adet 3 gruba ayrıldı. Bir grubun sağ ve sol kulaklarına Mitomisin C, diğer gruba Kolşisin lokal olarak perforasyona uygulandı. 3. grup ise kontrol grubu olarak ayrıldı ve serum fizyolojik sürüldü. Hayvanlar haftalık olarak mikroskop altında kontrol edildi ve perforasyonların kapanma süreleri Kaplan-Meier Survival istatistik tekniği kullanılarak karşılaştırıldı. Perforasyonların kapanma süreleri Mitomisin C grubunda 4,9 hafta, Kolşisin grubunda 3,1 hafta, kontrol grubunda 1,1 hafta olarak tespit edildi. Mitomisin C ve Kolşisin grupları kontrol grubuyla karşılaştırıldığında istatistiksel olarak perforasyon kapanmasını anlamlı derecede uzattığı tespit edildi. Bu iki grup arasında Mitomisin C’nin Kolşisin’e oranla istatistiksel olarak anlamlı deredece daha çok uzattığı tespit edildi. Mitomisin C grubuna ait kulaklardan birinde perforasyon kapanmadı. Mitomisin’in perforasyon kapanma sürelerine olan etkisi Kolşisin’e oranla daha çok etkili olmasına rağmen Kolşisin’in de etkili ve yeterli olduğu saptandı. Böylece ventilasyon tüpüne alternatif daha ucuz, daha güvenilir bir madde olabileceği görüldü. Anahtar Sözcükler: Miringotomi, Mitomisin C, Kolşisin

Myringotomy and ventilation tube insertion is most effective surgical treatment modality of serous otitis media that is unresponsive to medical treatment. So middle ear ventilation provided. 2 or 3 weeks of continuous aeration of middle ear is thought to be suffcient in treating serous otitis media. However, high incidence of complications of ventilation tube insertion is the reason fort he searching of alternative surgical procedures. Recent studies have showed that application of topical Mitomycin C or 5- Flourouracil to myringotomies can lengthen the closure time of perforations and termal myringotomies. The aim of the present study was to compare the effects of topically applied Mitomycin C and Cholchisine on potency time of perforations and investigate whether this technique can be an alternative precedure to ventilation tube insertion by the information gathered from this study. This study was performed on 30 healty Wistar rats. Myringotomies were performed under general anesthesia. Mitomycin C pledgets were applied to the right and left ears of 10 rats and Cholchicine were applied to the right and left ears of 10 rats. 10 rats were selected as a control group. Animal were monitonied using otomicroscopy weekly and Kaplan – Meier survival tecnique were used to compare patency time between groups. The mean patency time was 4,9 weeks in Mitomycin C, 3,1 weeks in Cholchicine group and 1,1 weeks in control group. The test showed the study groups to have significantly longer patency then the control group. Allthrough the patency rate of Mitomycin C group was longer than Cholchicine group, the difference between these groups was statistically significant. One permanent perforation occured in mitomycin group. Mitomycin C and Cholchicine application to myringotomies prolongs myringotomy patency time and be proposed as an alternative to the ventilation tube insetion technique especially for indications that need short ventilation time . Myringotomy, Mitomycin C, Cholchicine
Keywords: Cerrahi Hastalıklar; Kulak Burun Boğaz; Tıp