19. yy.’ın ilk yarısında kadın terekelerine göre Osmanlı iktisadi ve içtimai hayatı - Altuntaş, Zeynep (My University, 2004)
19.YY'IN İLK YARISINDA KADIN TEREKELERİNE GÖRE OSMANLI İKTİSADİ VE İÇTİMAİ HAYATI Terekelere dayanılarak yapılan çalışmalar daha çok bir şehrin tereke defterlerine göre o toplum hakkında genel ve istatistiki bilgi veren veya Osmanlı toplumu içinde önemli bir konuma sahip olan şahsiyetlerin tereke dökümleri şeklindedir. Farklı konu başlıkları altında yapılan çalışmalarda zaman zaman tereke defterlerinden yola çıkılarak bazı bilgilere ulaşılsa da toplum içerisinde yaşayan özellikle belli bir grubun terekeleri dikkate alınarak yapılan çalışmalar çok azdır. Bu çalışmada ise sadece kadın terekeleri dikkate alınarak yapılan çalışmalar çok azdır. Bu çalışmada ise sadece kadın terekeleri dikkate alınarak Osmanlı toplum hayatında daima merak konusu olup dikkatleri üzerinde toplayan kadınların iktisadi ve içtimai hayattaki rolleri ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Daha çok saray çevresinde yaşayan kadınların veya önemli bir mevkiye sahip, elit tabaka diyebileceğimiz insanların eşlerinin ve kızlarının ilgi odağı olduğu çalışmaların dışına çıkılarak toplumun önemli bir kesimini temsil eden ve sıradan halk kesimleri içinde yaşayan kadınlar incelenmiştir. Bu yapılırken de İstanbul Şeriyye Sicilleri Arşivi'nde , sıradan halk kesimlerinin tereke dökümlerinin yer aldığı Mülga Beledi Kassamlığı esas alınmıştır. Bu mahkemede daha çok gayr-i müslim tereke örnekleri çıkmış, gayr-i müslim kadınların hayat standartlarının ve yaşam tarzlarının müslüman kadınlarından çok da farklı olmadığı görülmüştür. OTTOMAN ECONOMICAL AND SOCIAL LIFE ACCORDING TO ESTATE REGISTERS FOR WOMEN IN THE FIRST HALF OF 19 TH CENTURY Although there are many studies that used estate registers as a source, the works based on estate registers of particular groups in society are very rare. In this thesis, I try to find and define the roles of Ottoman women in economical and social life in Ottoman Empire using only estate registers for women as a source. The life of ordinary women that represent the most of the society rather than elite and important women was studied. Mülga Belediye Kassamlığı in Istanbul Şeriyye Sicilleri Arşivi (Istanbul Court Registers Archives) was used as main source. The court has estate registers of non-muslim women mostly. It was observed that the life standard of non-muslim women was no different than muslim women in Ottoman society.
Keywords: Sosyoloji_Türkiye_Tarih; Türkiye_Tarih_Osmanlı İmparatorluğu