Fizik öğretmen adaylarının deney tasamları ile meslek kazanımlarını etkileyen faktörler - Rodoplu, Müjgan (My University, 2009)
Bu araştırmada Fizik Öğretmen adaylarının “Özel Öğretim Yöntemleri II” dersinde grup olarak hazırladıkları deney tasarımları ve sorgulama etkinlikleri sonrasında mesleki becerilerini ne düzeyde kazanmış oldukları araştırılmıştır. Ayrıca öğretmen adaylarının “Özel Öğretim Yöntemleri II” dersi kapsamında Bilimsel Sorgulamalı Deney Tasarımları hedeflerine ulaşma dereceleri incelenmiştir. Bu amaçla Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi 5. Sınıfta olan 28 öğretmen adayına iki ayrı anket uygulanmıştır. Birinci anket ders öncesi ve sonrası mesleki özdeğerlendirme anketidir. Bu ankette mesleki beceriler içerik-tasarım, yöntem-yönetim, yaklaşım-tutum ve sorgulama olmak üzere dört grupta toplanmıştır. İkinci anket ISLE, (Eugene, 2001) ilgili alan yazından derlenen ve adapte edilen bir ankettir. Bilimsel sorgulamalı deney tasarımı hedeflerini karşılama derecesi de dört ayrı grupta değerlendirilmiştir. Birinci anketin değerlendirilmesi sonucunda meslek beceri grupları açısından dersin Etki Büyüklüğü (=effect size) değerleri ve verimleri hesaplanmıştır. Sonuçlara göre öğretmen adaylarının mesleki becerilerinin gelişimi oldukça yüksek bulunmuştur (Çorlu ve Çorlu, 2007; Çorlu, Kaymak ve Niğdelioğlu, 2008). İkinci ankette her bir grubun ortalama değerleri incelendiğinde en etkili olan bileşenin Mesleki Araştırma Geliştirme olduğu, Laboratuar Meslek Uygulamaları, Öğrenci Rolündeki Uygulamalar ve Öğretmen Rolündeki Uygulamaların bunu çok yakından takip ettiği görülmüştür. Laboratuar yaklaşımı, deney tasarımı, mesleki yeterlilik, bilimsel süreç becerileri.

In this research, physics teacher candidates have been inquired in which level they have gained their “Professional Skills” after preparing experiment projects and questioning activities in groups in “Special Teaching Methods II“ course. Besides, teacher candidates have been searched in terms of degrees related to goals they have achieved in Scientific Questioning Experiment Projects in the extent of course. To this end, two different surveys were carried out to 28 teacher candidates who study at 5th class in Atatürk Education Faculty at Marmara University. First survey is a Professional self assessment survey which is made before and after lesson. In this survey, Professional abilities were combined in four groups as content-planning, method-management, approach-attitude and questioning. The second survey ISLE is a survey which was gathered and adapted from related field literature (Eugene, 2001). The fulfilling degree of experiment planning with scientific questioning was evaluated in four different groups. After the evaluation of first survey, the course’s effect size value and efficiency were calculated in the terms of job ability groups. According to results, teacher candidates improvement of Professional ability was rather high (Çorlu ve Çorlu, 2007; Çorlu, Kaymak ve Niğdelioğlu, 2008). In the second survey, when the two groups average values were investigated, it was seen that the most effective component was Professional Research Development and Laboratory Profession Practice, Practice in the role of student and teacher followed it closely. KEY WORDS: Laboratory approach, experimental design, Vocational proficiency, Scientific Process Skills.
Keywords: Mesleki Deneyim; Öğrenim ve Öğretim_Fizik; Öğretmenler_Eğitim