Nicel araştırmalarda örneklem sorunu - (:unkn) unknown (My University, 2010)
Nicel araştırmalarda genelleme kaygısı ağır basmaktadır. Genellenebilirlik ve tekrarlanabilirlik için örneklem büyüklüğünün tespiti önemlidir. Bu çalışmada Türkiye’nin 10 üniversitesinden, İlk ve Orta öğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü, Matematik Eğitimi Anabilim Dalında 1996 ile 2007 yılları arasında yapılmış 90 yüksek lisans tezi “Evren ve Örneklem” açısından nitel bir yaklaşımla doküman analizi yöntemiyle derinlemesine incelenmiştir. Elde edilen veriler kodlama yöntemi kullanılarak analiz edilmiş ve betimsel istatistik kullanılarak değerlendirilmiştir. Tezlerin çoğunluğunda evren ve örneklem bölümü birkaç satırdan oluşmakta, az bir bölümünde seçilen örneklemin özellikleri ayrıntılı tablolarla verilmekte, ancak seçim ölçütleri açıklanmamaktadır. Sıklıkla başvurulan seçkisiz örneklemede, rastgelelik çoğunlukla bir okuldaki dört sınıftan ikisinin seçiminin yansız atama yoluyla yapılmasıyla sınırlıdır. Örneklem büyüklüğünün uygulanacak analiz tekniklerine uygunluğuna dikkat edilmemektedir. Etki büyüklüğü sadece bir tezde hesaplanmakta ancak örneklem büyüklüğünün belirlenmesinde dikkate alınmamaktadır. Normallik testleri ile ilgili aksaklıklar dikkati çekmektedir. Güvenilirlik hesaplarında örneklem büyüklüğünün etkisi gözetilmemektedir.