Veri bilimi pozisyonlarına yönelik iş ilanlarında aranan yetkinliklerin incelenmesi - Özsürünç, Zehra (My University, 2022)
Büyük verinin yükselişe geçmesi ile şirketlerde veriyi işleyen, anlamlandıran, veriden iç görüler elde etmesi beklenen pozisyonlar hızla ortaya çıkmıştır. Veriden fayda sağlama iştahı ve pazardaki rekabet, şirketleri bu pozisyonlar için yetkin çalışan istihdamına yöneltmektedir. Şirketler, büyük veri ile çalışacak pozisyonlar oluştururken şirket ihtiyaç ve beklentilerini göz önünde bulundurmaktadırlar. Çalışan istihdamı da her şirket özelinde belirlenen kriterlere göre gerçekleşebilmektedir. Bu durum, iş ilanlarında nesnel bir yaklaşımın ortaya konmasına engel olmakta ve ilgili iş pozisyonu için aranan yetenek ve becerilerin bazen ütopik sayılabilecek düzeyde yüksek bazen de iş tanımını karşılamayacak düzeyde düşük kalmasına neden olmaktadır. Bu çalışmada, iş ilanlarında veri yönetiminden yapay öğrenme uygulamalarına kadar geniş bir alanı kapsayan sekiz farklı pozisyon tanımı bir üst kavram olarak veri bilimi alanında kabul edilmiştir. Bu iş pozisyonları için Türkiye genelinde açılan 1,465 iş ilanı toplanarak metin madenciliği teknikleri ile incelenmiş ve bu pozisyonlar için aranan yetkinliklerin çerçevesi ortaya konulmuştur. Çalışma sonucunda, işletmelerin veri bilimi pozisyonlarını ve bu pozisyonlar için gerekli yetkinlikleri aynı şekilde tanımlamadıklarını gösteren anlamlı farklılıklara rastlanmıştır.

With the rise of big data, positions that process and make sense of data and that are expected to gain insights from data have emerged rapidly in companies. The appetite for benefiting from data and competition in the market are driving companies to recruit competent employees for these positions. Companies consider company needs and expectations when creating positions to work with big data. Employee employment can also be realized according to the criteria determined for each company. This situation prevents an objective approach in job postings and causes the skills and abilities sought for the relevant job position to be high at a level that can be considered utopian and sometimes low at a level that cannot meet the job description. In this study, eight different position definitions covering a wide area from data management to artificial learning applications in job postings have been accepted as a top concept in the field of data science. For these job positions, 1,465 job postings opened throughout Turkey were collected and analyzed using text mining techniques, and the framework of competencies sought for these positions was revealed. As a result of the study, significant differences were found showing that businesses do not define data science positions and the competencies required for these positions in the same way.
Keywords: Analitik; Analytic; Çalışan yetkinlikleri; Data mining; Employee competencies; İş; Job; Metin madenciliği Data science; Text mining; Veri bilimi; Veri madenciliği