Sıçanlarda diş çekimi sonrasında uygulanan lokal hemostatik ajan Ankaferd’in doku iyileşmesi üzerine etkilerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi - Arpacı, S. Esra (My University, 2010)
. Özet Çalışmamızın amacı kanama durdurucu özelliği birçok çalışmayla gösterilmiş bir bitki ekstresi olan yerli hemostatik ajan Ankaferd® ’ in sıçanlardaki diş çekim yaralarındaki iyileşmeye etkilerinin, yine bir lokal hemostatik ajan olan ve doku iyileşmesine olumlu etkileri ispatlanmış kitozan etken maddeli Celox® adlı bir ajanla karşılaştırmalı olarak histolojik değerlendirmeyle incelenmesidir. Çalışmamızda kullanılan 24 adet Sprague-Dawley cinsi erkek sıçandan sağ ve sol olmak üzere ikişer tane alt 1. azı dişi çekilmis ve toplam 48 adet çekim bölgesi oluşturulmuştur. Bu bölgeler üç gruba ayrılarak iki gruba, eşit sayılarda ve topikal olarak Ankaferd® ve Celox® adlı kanama durdurucu ajanlar uygulanmış bir grup da kontrol grubu olarak bırakılmıştır. Bu üç gruptan da alınan örnekler 2., 7. ve 21. günlerde histolojik olarak değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, yapılan histolojik incelemelerde Ankaferd® ’ in kısa dönem doku iyileşmesinde etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Ankaferd® , hemostatik, Celox®, diş çekim bölgesi, histoloji 2.

A Comparative Study of The Effects of Local Hemostatic Agent Ankaferd® on Tissue Healing of Rat Extraction Sockets The aim of our study, was to examine, the effects of local hemostatic agent Ankaferd® which is a plant extract that blood stopper features have been shown with a lot of study, on rat tooth extraction wound healing with histological assessment in comparison with Celox® a chitosan based agent with proven positive effects on healing. In our study we used 24 Sprague-Dawley male rats to the right and left lower 1st two grains total of 48 shooting and pulled molar region was developed. These regions were divided into three groups. Two groups of rat extraction sockets in equal numbers were topically appllied Ankaferd® and Celox® hemostatic agents and the control group was left without any drug application. These three groups were processed in the 2nd, 7th and 21 days for histological evaluation. As a result, the histological observations showed that Ankaferd® has positive effects on early wound healing.
Keywords: Ağız ve Diş Sağlığı