Avrupa Birliği’ne giriş sürecinde basında din eğitimi ve öğretimi tartışmaları - Arman, Leyla (My University, 2010)
retimi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi, Avrupa Birliği, Alevîlik, Din Eğitimi Modelleri ÖZET AVRUPA BİRLİĞİ’NE GİRİŞ SÜRECİNDE BASINDA DİN EĞİTİMİ VE ÖĞRETİMİ TARTIŞMALARI Toplumun yaşayışı, tarihi, eserleri kısacası kültürünü anlamada ve hatta insanı anlamada toplumun dinsel değerlerini bilmenin payı yüksektir. Din toplumun içinde bu öneme sahipken, yetişen neslin nasıl bir din eğitimi alacağı sorusuna verilecek cevap da aynı ehemmiyeti taşımaktadır. Din eğitim ve öğretimi Türkiye’de hep tartışılan bir konudur. Türkiye’nin AB’ye giriş süreciyle birlikte tartışmalar daha çok insan hakları ve din ve vicdan özgürlüğü üzerinden yapılmaya başlanmıştır. AB’nin okullarda din eğitimi ve öğretimi konusunda dayattığı tek bir model yoktur. AB din eğitiminin çoğulcu, objektif ve tarafsız olmasından yana tavır sergilemektedir. Araştırmanın ilk bölümü giriş bölümüdür. İkinci bölümde Avrupa Birliği, Türkiye-AB ilişkileri ve Türkiye’de ilk ve orta öğretim kurumlarındaki din öğretiminin tarihi süreci konularına yer verilmiştir. Üçüncü bölümde de AB ve din öğretimi yaklaşımları ve uygulama örneklerinden bahsedilmiştir. Dördüncü bölümü ise problemler ve din eğitimi tartışmaları oluşturmaktadır. AB’ye giriş sürecinde basında din eğitimi ve öğretimi tartışmaları, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin zorunlu statüsünü, müfredatını ve İslam dışında diğer din ve mezhep mensuplarının bu dersin uygulanması karşısındaki problemlerini içermektedir. Günümüzde Alevîlik eğitimi ve öğretimi açısından tartışılan bir konudur. Alevîler Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde kendi inançlarına yeterince yer verilmediği gerekçesiyle şikâyetçilerdir. Araştırmada Alevîlik ve din öğretimi tartışmaları, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi ve dersin müfredatı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Danıştay’ın din dersi kararları kapsamında yapılmıştır. Araştırmanın son bölümünde tezin değerlendirmesi ve sonuç kısmı yer almıştır. Religious Education, Religious Teaching, The Religions Culture and Ethic Knowledge Course, European Union, Alevism, Models of Religious Education

IN THE PROCESS OF ENTRING INTO THE EUROPEAN UNION DISCUSSIONS OF RELIGIOUS EDUCATION AND TEACHING IN THE PRESS It is very significant to know the religious value of the society in order to understand the existence, history and art of the society therefore in order to understand the culture even the human being. While the religion in society is so important, the importance of how to deliver the religious education of the next generation should be taken care of at a same level of importance. The religious education is always a controversial issue in Turkey. During the EU accession the discussions are focused on more in human rights and freedom of religion and conscience. There is not a single model of religious education in schools imposed by EU. EU supports a pluralistic and objective religious education. The first part of the research is introduction. The second part of the research is EU, Turkey-EU relations and the historical development of the religious education in primary and secondary schools in Turkey. The religious education approaches and applications in EU are held in third part of this research. The fourth part consists of religious education discussions and problems. Press releases on discussions of religious education during the period of EU accession, the compulsory status and syllabus of the Religions Culture and Ethic Knowledge course and the problems of applications of such education to the non-Muslim people. Nowadays, Alevism is the topic of discussions in terms of education. Alevi people complain about Religions Culture and Ethic Knowledge course because there is not enough educational material of their belief in the course. This research covers Alevism, the discussions of religious education, the Religions Culture and Ethic Knowledge course and its syllabus and the decisions of European Court of Human Rights and Council of State on religious education. The last part of the research is dedicated on assessment of the thesis and conclusion.
Keywords: Avrupa Birliği; Din Eğitimi; Öğrenim ve Öğretim