Bazı kanal dolgu patlarının fiziksel ve biyolojik özelliklerinin karşılaştırılması - Helvacıoğlu, Dilek (My University, 2009)
BAZI KANAL PATLARININ FİZİKSEL VE BİYOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Kök kanal tedavisinde, kanalın biyomekanik olarak hazırlanması, hazırlanan kök boşluğunun da üç boyutlu ve hermetik olarak doldurulması esastır. Günümüzde kabul gören kanal doldurma tekniği, kanalın güta-perka ile beraber boyutsal değişim göstermeyen, rezorbe olmayan hermetik bir kanal patının kullanılarak doldurulmasıdır. İdeal bir kanal dolgu patı boyutsal değişim göstermemeli, doku sıvılarında çözünmemeli, yeterli akışkanlığa sahip olmalı, radyoopak olmalı ve biyouyumlu olmalıdır. Bu araştırmada, günümüzde popüler olan EndoRez, Epiphany, Fibrefill, GuttaFlow, Roekoseal, Diaket, AHPlus, AH26 ve Kerr PCS kanal patlarının fiziksel ve biyolojik özellikleri araştırılmıştır. Patların fiziksel özelliklerini araştırmak için, her pattan 10 ar adet örnek hazırlanarak radyopasite, çözünürlük, akıcılık,ve boyutsal değişiklik testleri uygulanmış ve ISO 6876 (2001) standartlarına göre karşılaştırılmıştır.Biyolojik özellikleri için, MTT testi kullanarak insan servikal karsinom hücreleri (HeLa) ve fare fibroblastları (L929) üzerindeki sitotoksisiteleri araştırılmıştır.Yeni hazırlanmış pat örnekleri insertler içerisinde hücre kültürüne geçirilerek, iki ayrı zaman diliminde (1 ve 24 saat) 37 C° de inkube edilmiştir. Sitotoksisite MTT testi uygulanarak spektrofotometrede dalga boyu 570 nm’de okunmuştur. Sonuçlar istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bu çalışmanın bulgularına göre; radyopasite ve çözünürlük testlerinde tüm kanal patları ISO 6876 (2001) standartlarına uygun olduğu görülmüştür. Boyutsal stabilite testinde tüm patların standartların üzerinde genleştiği görülmüştür. Ancak bütün patların fiziksel özellik testlerinde birbirleriyle kıyaslandığında anlamlı farklılıklar gösterdiği görülmüştür (p<0.05). Sitotoksisite test sonuçlarına göre;rezin esaslı kanal patları (Diaket dışında) Kerr patından daha az sitotoksik bulunurken, bütün patların 1. ve 24. saatte sitotoksik olduğu ve bunun genel olarak zamanla arttığı görülmüştür (p<0.01). Bu çalışmanın sonucunda, dokuz adet kanal patı, boyutsal stabilite dışında fiziksel ve biyolojik özellikleri bakımından incelendiğinde, ISO standartlarına uygun olduğu görülmüştür. Rezin esaslı kanal patı, sitotoksisite, akıcılık, radyoopasite, çözünürlük, boyutsal değişiklik.

A COMPARATIVE STUDY OF PHYSICAL AND BIOLOGICAL PROPERTIES OF DIFFERENT ROOT CANAL SEALERS In order to achieve a complete root canal treatment, the root canal must be biomechanically prepared and obturated three dimentionally with hermetic apical seal. Currently accepted obturation tecnique is obturating root canal space by gutta-percha with nonresorbable sealer. An ideal root canal sealer should be insoluble in tissue fluids, be radiopaque, be tissue tolerant, be capable of flowing into minute irregularities and remain dimensionally stable. The objectives of this study were to evaluate the cytotoxicity of EndoRez, Epiphany, Roekoseal, Fibrefill, GuttaFlow, AHPlus, AH26 and Kerr PCS sealers with MTT assay on human cervical carcinoma (HeLa) cells and mouse skin fibroblasts (L929) and to inversigate the physical properties of these sealers according to the standards of the ISO 6876 (2001) by preparing ten samples for flow, radiopacity, solubility and dimensional change tests. To investigate cytotoxicity effect of the sealers, two cell lines, human cervical carcinoma (HeLa) cells and mouse skin fibroblasts (L929), were used. Freshly mixed sealer specimens were transfered to cell cultures by cell inserts and incubated at 37 °C for two different time points (1 and 24 h.). Cytotoxic effects of sealers were assessed spectrophotometrically performing MTT assay at a wavelength of 570 nm. The findings were statistically analyzed. In the present study, radiopacity and solubility test results of all sealers found to be suitable for ISO 6876 (2001) standards excepts dimensional stability test. However, all sealers showed significant differences between each other in physical property tests (p<0.05). Meantime, all sealers found to be cytotoxic in both 1 and 24 h. to HeLa and L929 cells and cytotoxicity effect generally increased with time (p<0.01). According to the result of this study, all root canal sealers showed acceptable properties due to ISO 6876(2001) standards except dimensional stability. Resin based canal sealer, cytotoxicity, flow, radiopacity, solubility, dimensional changes.
Keywords: Ağız ve Diş Sağlığı; Tıp