Konaklama işletmelerinde tekdüzen hesap planı uygulamaları - Yalçın, Muharrem (My University, 2000)
Turizm, insanın ihtiyaçları arttıkça ve uygarlık düzeyi geliştikçe hareketlenmiş, yaygınlaşmıştır. Turizmi doğuran etkenlerin başında, insanların ulaşmak istediği belirli psikolojik, sosyal, kültürel, ekonomik, amaçların yerine getirilmesi için yer değiştirme gereğinin duyulmasıdır. 1990'lı yıllarla birlikte gelişimini nitelik ve nicelik açısından artıran turizm hem dünyada hem de Türkiye'de ekonominin en büyük sektörlerinden biri haline geldi. Dünyanın en büyük üçüncü sektörü olan turizm Türkiye ana sanayi dalları içinde en hızlı büyümeyi yakalayan sektör durumuna gelmiştir. Yüzyıllar önce başlayan turizm hareketlerinin günümüz modern dünyasındaki yerini, özelliklerini ve bugün bir sanayi dalı olan turizm sektörü ve bu sektörün alt birimini oluşturan konaklama işletmelerinin tanıtımı ve konaklama işletmelerinde muhasebe sistemleri ve tek düzen hesap planı uygulamaları açıklanmıştır. Konaklama işletmelerinde tek düzen hesap planı uygulamaları üzerinde yapılan çalışma 6 bölümden oluşmaktadır. İkinci bölümde; turizm sektörü ve konaklama işletmelerinin, tanımı, özellikleri, fonksiyonları ve çeşitleri belirtilmiş, sektörün dünyada ve Türkiye'de gelişimi anlatılmıştır. Üçüncü bölümde; konaklama işletmelerinin finansmanı ve bu işletmelerin karşılaştıkları riskler anlatılmıştır. Dördüncü bölümde; konaklama işletmelerinde muhasebe sistemi ve belge düzeni ile bilanço hesapları, gelir tablosu hesapları, maliyet hesapları ile nazım hesapların özellikleri ve işleyişi örnekleriyle anlatılmıştır. Beşinci bölümde; konaklama işletmelerinde dönem sonu işlemleri anlatılmış ve bu işlemlere ilişkin örnekler verilmiştir. Altıncı bölümde ise, çalışmanın sonucu yer almaktadır. Günümüz ana sanayi dalları arasıda önemli bir yer edinen ve bacasız sanayi denilen turizm sektöründe , konaklama işletmelerinin tek düzen hesap planının oluşturulması ve M.U.S.G.T. 1'de belirtilen ilkeler doğrultusunda, bu hesapların kullanılması ve mali tablolarının hazırlanması üzerinde çalışılmıştır.

Tourism is widespreaded and has action when men's needs grow and the level fo civilization is improved. The most important elements that create tourism are people's some physchological needs which they want to reach and changing place of these needs for reaching the social, cultural, economical purposes. In 1990's, tourism became one of the biggest sector in economiy both in Turkey and in the world form the point of quality and quantity. The third biggest sector of world tourism has the fastest growing rate in Turkey's basic industry branches. The place of tourism movements which was started centuries ago, its characteristics, description of tourism sector-sub unit of hotel and mansioning management and the accounting system, accounting planning applications are explained. Application of accounting planning in hotel and mansioning management is formed within six chapter. In chapter two; the introduction, characteristics, functions, varieties, sector's development in the world and in Turkey's explained. In chapter three; the financial of hotel and mansioning management and the risks of this management is explained. İn chapter four; balance sheet, income accounts, cost account, report order's characteristics and working in hotel and mansioning management is explained with examples. In chapter five; year end transactions are explained and teh examples are given. In chapter six, the results of this work is given. Today tourism is one of the most important branch of industry which is called industry without chimmey and it is a study on; forming accounting planning in hotel and mansioning management through the, direction of M.U.S.G.T. 1, usage of this account and preparing financial tables are also given.
Keywords: İŞLETMELER-MUHASEBE; KONAKLAMA; TEK DÜZEN MUHASEBE SİSTEMİ