İş yaşamında stresin işgören performansı üzerindeki etkileri - Baytar, Özlem (My University, 2010)
İŞ YAŞAMINDA STRESİN İŞGÖREN PERFORMANSI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Bu çalışmanın amacı, bireysel ve örgütsel stres kaynakları ile işgören performansı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bireysel ve örgütsel stres kaynaklarının performans düşüklüğüne sebep olduğu olumsuz sonuçlar benzerlikler göstermekte ve bu sonuçlar örgütlerin ciddi problemler yaşamasına neden olmaktadır. Bu çalışma düşük performans sebeplerinin, bireysel ve örgütsel stres kaynaklarının incelenmesi ile bu olumsuz sonuçların oluşmasının önlenmesi bakımından katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Bir bankanın çağrı merkezi müşteri temsilcilerinin katıldığı çalışmaya ilişkin olarak yapılan araştırmada bireysel ve örgütsel stres kaynakları; örgütsel yapı ve yönetim yapısından kaynaklanan stres, işin yapısı ile kişilik yapısından kaynaklanan stres, örgüt içi fiziksel koşullar ve genel çevresel faktörlerden kaynaklanan stres olmak üzere beş boyutta incelenmektedir. Çalışanların performansları ise iş başarısı ve iş doyumu olmak üzere iki boyutta ele alınmaktadır. Araştırmada, çalışanların bireysel ve örgütsel stres düzeylerinin boyutlar itibariyle birbirine benzer ve düşük düzeyde olduğu görülmüştür. Bununla birlikte araştırmaya katılanların en fazla örgütsel yapı ve yönetim yapısından kaynaklanan stres düzeyi yüksektir. Araştırmaya katılanların performans düzeyleri incelendiğinde; çalışanların bireysel ve örgütsel strese bağlı olarak işgücü performanslarında iş başarısı ve iş doyumu boyutlarında hissettikleri yetersizliğin orta seviyede olduğu görülmektedir. Çalışanların iş başarımları ve iş doyumları bireysel ve örgütsel stres faktörlerinden orta düzeyde etkilenmektedir. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre; iş başarısı, örgütsel yapı ve yönetim yapısı ile; iş doyumu, örgütsel yapı ve yönetim yapısı ve genel çevresel faktörlerle ilgili stres boyutları ile anlamlı düzeyde ilişkilidir.

EFFECTS OF STRESS ON EMPLOYEE PERFORMANCE IN BUSINESS LIFE The purpose of this study is to examine relationship between individual and organizational source of stres and employee performance. Individual and organizational sources of stres that lead to poor performance shows similar negative results and these negative results cause to experience organizations serious problems.This study aims that examine of individual and organizational stress sources of poor performance reasons and contribute to prevent these negative results. In research related study of participated total 103 bank call center customer representatives , individual and organizational stress sources examine in five extent as stress caused by organizational structure and management structure,stress caused by job structure and personality structure,stress caused by internal organization pyhsical conditions and general environmental factors. Employee performance is examined in two extent as job success and job satisfaction. In research is observed to similar and low level respect to extent of employees individual and organizational stress levels with each other. However, research participants have mostly stress caused by organizational structure and management structure. When performance levels of research participants are examined , it is observed that employees feel medium level insufficient in extent of job success and job satisfaction depend on individual and organizational stress in workforce performance.Job success and job satisfaction of employees are affected in moderate from individual and organizational stress factors. According to research results, job success , organizational structure and management structure is significantly associated with job satisfaction,organizational structure,management structure and stress extents related environmental factors.
Keywords: İnsan Kaynakları Yönetimi; Performans Yönetimi; Stres