Kur’an’da cehennem kavramının din eğitimi açısından tahlili - Saygılı, Musa (My University, 2009)
İnsanı, iyilik ve kötülük yapmaya açık bir varlık olarak yaratan Yüce Allah, dünya ve ahiret mutluluğu için bir takım kurallar koymuş ve bu kurallara karşı gelenlerin cezalandırılacağını bildirmiştir. Bilgilendirmeden cezalandırma olmayacağı ilkesini koyarak kitaplar ve peygamberler göndererek insana doğru ve yanlışın bilgisini veren Yüce Allah, insanı davranışlarında serbest bırakmış ve yaptığı davranışlardan sorumlu olduğunu bildirmiştir. Kur’an’da, yapılan kötü davranışlara karşı kişiyi bekleyen cezalandırma yeri genel ifadesiyle cehennemdir. Cehennemi ifade eden farklı kelimeler de Kur’an’da yer almış ve bunlardan yedisi cehennemin dereceleri ve isimleri olarak adlandırılmışlardır. Cehennem, Leza, Sa’ir, Sekar, Cahim, Haviye, Hutame diye isimlendirilen bu cehennem çeşitlerinden her biri, farklı cezalandırma özellikleriyle ön plana çıkmıştır. İnsanın yapısındaki olumsuz özellikler insanı günaha ve hataya sevk edebilir. Bu olumsuz özellikler eğitimle düzeltilmeli, erdem olarak insana geri verilmelidir. Bunun için İslam, sakındırma eğitimi verir. Ceza, eğitimde önemli bir yere sahiptir. Eğitimle ceza hukukunun birleştiği nokta caydırıcı olmasıdır. Cezada amaç, suçlunun ıstırap çekmesi değil ıslah edilmesi, iyi bir alışkanlığı kazandırmaktan ziyade kötü davranışların engellenmesidir. Yüce Allah, cehennemi anlatan ayetlerde, insanları günahtan sakındırmak için nasıl ceza vereceğini anlatarak, eğitimde cezanın caydırıcılığı yönüne işaret etmektedir. Cehennemliklerin o gün düşeceği durumu insanın gündemine getiren Yüce Allah, onların cehennemdeki pişmanlıklarını, oradan kurtulmak için yalvarışlarını, tekrar dünyaya gelmek istemelerini önceden insanlara haber vererek, insanların bu duruma düşmemeleri için sakınmalarını istemektedir. Cehennem anlatımlarıyla İslam toplumunda, ahiretteki bu ceza yeri inancı daima canlı tutulmuş, insanları dünyada iken azabı gerektirecek davranışları işlemekten sakındırmak amaçlanmıştır. Bütün bu uyarılara rağmen azabı gerektiren davranışları işleyenler de kendi cehennemlerini elleriyle hazırlayıp tutuşturmuşlar ve azabı hak etmişlerdir.

ABSRACT The almighty God created the man predisposed to act in a good or bad manner with one’s own will power. He also stated rules for happiness of the world and future life by pointing out that the one who breaks these rules would be punished. With the principle of “there would be no punishment without being informed” he send holy books and prophets to make people informed about acceptable actions. He sets people free with their actions and remarks that they are responsible for all their doings. İn the holy book Quran, the punishment place is described as cehennem in general. There are different words used for cehennem and seven of these words are named as description and degree of cehennem. Every single word such as Leza, Sa’ir, Sekar, Cahim, Haviye, Hutame represent the variety of torment. The negative tones in the structure of human may cause them to sin. These negative tones should be revised and given back as merits to human. For this reason İslam educates with the principle of avoidance meaning being careful about undesirable actions before performing them. The punishment has fundamental place in education. The point that education and penal law share is deterrence. The aim of punishment is to ameliorate the sinners not to make them suffer, it aims to prevent them from doing bad actions. The almighty God points the deterrence of punishment in the Quran by which how he will punish the one who sins. God wants to keep people away from bad actions by pointing out the regret and begging of hellish people. He also points their wishes about going back to world and behave in a good manner. God wants people to learn from the way of hellish people. İt is aimed to keep the belief of torment alive by the expression of hell situations. This is the purpose of keeping people away from conducting actions that requires torment. İn spite of these warnings, people who perform actions incuring pain will prepare their end with their own hands and deserve punishment.
Keywords: İslam Dini; İslam Dini_Din Eğitimi