Bankacılık sektöründe oyun teorisi ve bir uygulama - Sezgin, Tolga (My University, 2020)
Bankacılık sektörü, günümüz ekonomilerinin temel dinamiği konumunda olup ulusal ve uluslararası alanda hızla gelişimini sürdürmeye devam etmektedir. Doğrudan para alışverişinin içerisinde olan bankacılık sektörü beraberinde birçok riski de göze alarak varlığını sürdürmektedir. Günümüz toplumlarında en önemli finansman kaynağı konumunda olan bankacılık sektörü, küçük büyük, bireysel ticari, vermiş olduğu birçok kredi ile yatırımların öncüsü konumundadır. Doğru kâr payı oranının belirlenmesi, kredi takibi, piyasa koşulları ve diğer birçok etken bankacılık sektörünün hesaba katması gerektiği faktörler olarak ön plana çıkmaktadır. Oyun teorisi ise birden fazla oyuncunun yer aldığı bir oyunda olası kararları ve sonuçlarını ortaya koyarak oyunculara ideal kararı almaları adına yol göstermektedir. Bankacılık sektörünün taşımış olduğu riskler dikkate alındığında oyun teorisinin bankacılık sektöründeki risklerin minimize edilmesinde doğru kararların alınmasında önemli bir yol gösterici olabileceği görülmektedir. Bu doğrultuda çalışma kapsamında bankacılık sektörü özelinde oyun teorisi uygulamasına yer verilmektedir.Çalışmada öncelikli olarak teorik yaklaşımda bulunulmuş olup, ilk olarak oyun teorisinin kapsamına, tarihsel gelişimine, ilişkili olduğu kavramlara, karar verme kriterlerine ve oyunların sınıflandırılmasına yer verilmiş olup oyun teorisi alanında öncü isimlerden biri olan John Nash’in denge stratejisine yer verilmiştir.Çalışmada oyun teorisinin ardından bu kez bankacılık sektörü ele alınmış ve bankacılık kavramının tanımına, türlerine, ülkemizdeki tarihsel gelişimine, faaliyetlerine ve hızla gelişim gösteren katılım bankalarına yer verilmiştir.Teorik çalışmaların ardından bankacılık sektörü özeline oyun teorisi uygulaması gerçekleştirilerek bankacılık sektöründe oyun teorisinden nasıl faydalanılabileceğini dair incelemelerde bulunulmuştur.

The banking sector is the basic dynamic of today's economies and continues to develop rapidly in the national and international arena. The banking sector, which is in direct money exchange, continues its existence by taking many risks with it. The banking sector, which is the most important source of financing in today's societies, is the pioneer of investments with small, large, commercial, and many loans. Determining the right dividend rate, credit tracking, market conditions and many other factors come to the fore as factors that the banking sector should take into account. Game theory, on the other hand, guides players to make the ideal decision by revealing possible decisions and results in a game with more than one player. When the risks of the banking sector are taken into consideration, it can be seen that the game theory can be an important guide in making the right decisions without minimizing the risks in the banking sector. Accordingly, within the scope of the study, the application of game theory in particular to the banking sector is included.In the study, primarily a theoretical approach was made, firstly, the scope of game theory, its historical development, related concepts, decision-making criteria and classification of games are included, and balance strategy of John Nash, one of the leading names in the field of game theory, is included.In this study, after the game theory, this time the banking sector is discussed and the definition, types, historical development in our country, activities and participation banks that are developing rapidly are included.After the theoretical studies, game theory application was carried out for the banking sector and examinations were made on how to use game theory in the banking sector.
Keywords: bankacılık sektörü; banking industry; deposit; Econometrics; Ekonometri; mevduat; operational research; Oyun teorisi; yöneylem araştırması Game theory