Türkiye'de bölgeler arası iç göç hareketlerinin çok boyutlu ölçekleme yöntemi ile incelenmesi - ERGÜN, SERPİL; KÖSE, ALİ (My University, 2010)
Türkiye’de iç göç hareketlerinin 1950’lerden bu yana ülkenin ekonomik, sosyal ve mekansal yapısı üzerinde etkili olarak giderek hız kazandığı görülmektedir. Türkiye’de göçün yönü, daha az gelişmiş Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinden, sanayileşmiş ve kişi başına gelir düzeyi yüksek batı bölgelerindeki illere doğrudur. Bu çalışmada 12 bölgenin demografik özellikleri, sosyo-ekonomik göstergeleri ve göç verileri bakımından birbirlerine göre konumlarının incelenmesi ve aralarında olası benzerliklerin ya da farklılıkların ortaya konulması amaçlanmıştır. Sözü edilen bu değişkenlere Çok Boyutlu Ölçekleme Analizi (ÇBÖ) uygulanmıştır. ÇBÖ hem iki boyutlu hem de üç boyutlu olarak gerçekleştirilmiştir. Analiz sonuçlarına göre İstanbul ve Kuzeydoğu Anadolu Bölgeleri’nin diğer bölgelerden anlamlı olarak farklı bir konumda oldukları ve birbirlerine en yakın bölgelerin, Batı Marmara, Doğu Marmara ile Batı Anadolu Bölgeleri oldukları belirlenmiştir.

It is seen that the internal migration movement, which gathered speed in Turkey from the 1950s, is influential on the country’s economic, social and spatial structures. The direction of migration in Turkey is from less developed Eastern and South-Eastern provinces to industrialized and Western regions which have high level of per capital income. In this study, it is aimed to examine the position of the 12 regions and display possible similarities or dissimilarities between them, from the point of their demographic characteristics, socio-economic indicators and migration data. Multidimensional Scaling Analysis (MDS) are applied to these mentioned variables. MDS have done both two and three dimensions. As the results of the analyzes it is seen that Istanbul and Northeast Anatolia regions, are the ones that are significantly different from the other regions. It’s determined that the nearest regions are Western Marmara, East Marmara and Western Anatolia.
Examining between regional internal migration movements in Turkey with multidimensional scaling
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Social Sciences and Humanities; Sosyal Bilimler (SOC); Social Sciences (SOC); Göç; Türkiye’de iç göç; bölgelerarası göç; bölgeler; çok boyutlu ölçekleme analizi; Migration; internal migration in Turkey; interregional migration; regions; multidimensional scaling analysis