Erişkin kemik iliği transplantasyon ünitesinde potansiyel ilaç etkileşimlerinin belirlenmesi - prospektif çalışma - TEZCAN, SONGÜL (My University, 2023)
Objective: Bone marrow treatment (BMT) is a long and complicated process with multiple drug use can lead to drug-drug interactions. The aim of our study is to evaluate potential drug interactions (PDIs) in patients hospitalized in the adult bone marrow transplantation unit. Material and Method: This was a prospective and descriptive study conducted in an adult BMT unit in a private hospital in Turkey between January-June 2021. Sociodemogphrapics of the patients were recorded. PDIs were analyzed via Medscape and Lexicomp drug interaction checker. SPSS 15 was used for analysis. Result and Discussion: Of 40 patients 22 (55%) were male and the mean age was 46. Most of the patients were diagnosed with multiple myeloma (35%) and 58% of the patients had at least one comorbid disease. The number of PDIs detected in the Lexicomp database was statistically higher than in the Medscape database (299 vs 244; p<0.05). More PDIS were found in patients with concomitant disease than in patients without (p<0.05). The number of comorbid diseases was found to be higher in this population. Additionally, the number of PDIs was found to be high. We think that clinical pharmacists have an important role in patient monitoring and management of PDIs in BMT units

Amaç: Kemik iliği nakli öncesi ve sonrasında yaşanan komplikasyonlar, uzun ve zorlu tedavi sürecinin ile çoklu ilaç kullanımı, ilaç-ilaç etkileşimlerine yol açabilmektedir. Çalışmamızın amacı, erişkin kemik iliği transplantasyon ünitesinde yatan hastalarda potansiyel ilaç etkileşimlerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Türkiye'de özel bir hastanenin erişkin kemik BMT ünitesinde OcakHaziran 2021 tarihleri arasında yapılmış prospektif ve tanımlayıcı bir çalışmadır. Hastaların sosyodemografik özellikleri kaydedilmiştir. Potansiyel ilaç etkileşimleri, Medscape ve Lexicomp ilaç etkileşimi veritabanları kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz için SPSS 15 kullanılmıştır. Sonuç ve Tartışma: Çalışmaya dahil edilen 40 hastanın 22'sinin (%55) erkek hastalar olduğu ve medyan yaşın 48 olduğu tespit edilmiştir. Hastaların çoğuna multipl miyelom (%35) tanısının konulduğu ve %58'inde en az bir komorbid hastalık olduğu tespit edilmiştir. Yüksek doz melfalan rejimi en çok uygulanan rejim (%25) olarak bulunmuştur. Lexicomp veri tabanında tespit edilen etkileşim sayısı, Medscape veri tabanından istatistiksel olarak daha fazla olduğu belirlenmiştir (299 vs 244; p<0.05). Eşlik eden hastalığı olan hastalarda, olmayan hastalara göre daha fazla etkileşim saptanmıştır (p<0.05). Çalışmamızda kemik iliği nakli hastalarında komorbid hastalık sayısı daha fazla olduğu gözlenmiştir. Bu hastaların akılcı tedavi ve izlem gerektiren ilaç etkileşimleri sayısı yüksek olabilmektedir. Bu ünitelerde hasta takibi, ilaç etkileşimlerinin yönetiminde klinik eczacıların önemli bir rolü olduğunu düşünüyoruz
Evaluation of potential drug interactions in the adult bone marrow transplantation unit- a prospective study
Keywords: Tıp; Temel Eczacılık Bilimleri; Eczacılık; Yaşam Bilimleri; Sağlık Bilimleri; Temel Bilimler; Medicine; Basic Pharmaceutics Sciences; Pharmacology and Therapeutics; Life Sciences; Health Sciences; Natural Sciences; Klinik Tıp (MED); Yaşam Bilimleri (LIFE); Klinik Tıp; Farmakoloji ve Toksikoloji; TROPİKAL TIP; FARMAKOLOJİ VE ECZACILIK; Clinical Medicine (MED); Life Sciences (LIFE); CLINICAL MEDICINE; PHARMACOLOGY & TOXICOLOGY; TROPICAL MEDICINE; PHARMACOLOGY & PHARMACY; Farmakoloji; Farmasötik bilim; Pharmacology; Pharmaceutical Science; Bone marrow transplantation; clinical pharmacist; drug interactions; Bone marrow transplantation; clinical pharmacist; drug interactions; İlaç etkileşimi; kemik iliği transplantasyonu; klinik eczacı