Türkiye’nin dünya ekonomisine değişen entegrasyon biçimleri - Özmen, Demet (My University, 2003)
Türkiye Ekonomisi'nin tarihsel süreçteki gelişimiyle birlikte, Dünya Ekonomisinin genel seyri bu iki bütün arasındaki ilişkilerin farklılaşarak sürmesinide beraberinde getirmiştir. Ülke içi hakim olan sermaye birikim biçimi ve uluslararası sermaye dolaşımı bağlamında belirlenen bu entegrasyon ilişkisi iktisat politikaları düzeyindeki uygulamalarda izlenebilir. Bu çalışmada da Türkiye Ekonomisi ile Dünya Ekonomisi arasındaki değişen entegrasyon ilişkisi, bu ilişkinin biçimini belirleyen iç ve dış dinamikler bağlamında ele alınırken, entegrasyon sürecinin uygulama ve sonuçlarıda tarihsel dönemler çerçevesinde açıklanmıştır. Alongside the historical process of the development of Turkey's economy, the general motion of the world economy coincided the continuation of the differentiating relationship between these two entireties. This integration relationship defined by the movement of international capital and the capital accumulation mode dominating the two interiors can be seen in economical policy level practices. Also, in this study, the changing integration relationship between Turkey's economy and the World economy, (while the domestic and foreign dynamics that determine their relationship were dealt with), the application and consequences of integration process was explained in the frame of historical terms.
Keywords: Ekonomi; Ekonomi_Türkiye; Ekonomik durum ve koşullar