Türk romanından Türk sinemasına uyarlanan metinlerde kadına bakış (1980-2018) - İnal, Enver Murat (My University, 2021)
“Türk Romanından Türk Sinemasına Uyarlanan Metinlerde Kadına Bakış” adlı incelemede sinema sanatının romandan beslendiği anlara ve özellikle de üstünde durulmamış bir konu olan “kadın” temasına değinilecektir. Sinema diğer sanat türlerine göre geç gelişen bir daldır. Ortaya çıktığı andan itibaren sanatın diğer bütün dallarından beslenmiştir. Özellikle roman sanatı sinema için vazgeçilmez kaynaklardan biri olmuştur. Sinema, geniş bir yayılım alanı buldukça sırtını romana daha çok dayamıştır. Bu durum sadece romanla sınırlı kalmamış şiir, tiyatro, hikâye gibi diğer edebi türlerle de etkileşimde olmuştur. Çalışmanın ilk bölümünde sinemanın ve romanın tanımı, gelişimi ve türsel özellikleri üzerinde durulacaktır. Bu iki sanat dalının gelişme evrelerine ve birbirleriyle ne kadar etkileşim halinde olduğuna bakılacaktır. İkinci bölümde ise toplumsal cinsiyet, tür ve türlerarası kavramlarına değinilecektir. Bu bağlamda incelemenin basit bir alt yapısı oluşturulmuş olacaktır. Ana konusunu oluşturan çalışmanın son bölümünde ise belirlenen uyarlama metinler üzerinden kadın temasının nasıl ele alındığı üstünde durulacaktır. “Maduniyet figürü olarak kadın”, “feminist bakış açısıyla yazılan romanlardan uyarlanan metinlerde kadın”, “toplumsal olayların eşiğinde kadın”, “tarihi ve dönem romanlarından uyarlanan metinlerde kadın”, “gelenek temalı metinlerde kadın”, ve son olarak “postmodernist ve 2000 sonrası yazılan romanlardan uyarlanan metinlerde kadın” olmak üzere altı alt başlığa ayrılarak, kadın temasının çeşitli yönleri ele alınacaktır. Kadına bakışın modern hayata yaklaştıkça nasıl farklılaştığı, sinemaya aktarılırken ne gibi farklılıkların olduğunu tespit etmek çalışmanın esas noktasıdır. Bu çalışma sayesinde daha önce değinilmemiş olan bu temayı ayrıntılı bir şekilde ele alarak sinema ve roman sanatlarının birbirlerinden ayrılmaz bir bütün olduğu kanıtlanacaktır.

In the study entitled “View at Woman in Texts which Adapted from Turkish Novel to Turkish Cinema”, the moments when cinema art is fed from the novel and especially the theme of “woman” which is not emphasized. Cinema is a late developing branch compared to other types of art. Since the moment of its appeared, it has been fed from all other branches of art. Especially novel art has been one of the indispensable sources for cinema. As the cinema found a wide spread, it rested its back on the novel more. This situation was not only limited to the novel, also interacted with other literary genres such as poetry, theater, and story. The first part of the study will focus on the definition of cinema and novel. The development stages of these two art branches and how they interact with each other will be examined. In the second part, the definition and development of the concept of interspecies and gender will be given. In this context, a simple infrastructure of our study will be created. Subsequently, examples of adapted texts will be shown and films adapted to women's theme will be mentioned in adapted texts. In addition, texts adapted from other branches of art will also be included. In the last part of the study that constitutes the main subject, it will be focused on how the female theme is handled through the adapted texts. The theme of women was divided into five sub-titles: “woman as a representation of mining”, “woman in texts adapted from a feminist perspective”, “woman on the verge of social events”, “women in tradition-themed texts”, and finally “woman in texts adapted from postmodernist and written after 2000 novels”. Various aspects will be discussed. It is the main point of the study to determine how the view of women differentiates as they approach modern life and what differences are in transferring to the cinema. It will be proved that cinema and novel arts are an inseparable whole.
Keywords: Adaptation; Edebiyat Cinema; History and criticism; Interspecificity; Kadın; Literature; Novel; Roman; Sinema; Tarih ve eleştiri; Toplumsal Cinsiyet; Turkish literature; Türk edebiyatı; Türlerarası; Uyarlama; Woman