Bi̇yomedi̇kal uygulamalarinda eklemeli̇ İmalat teknoloji̇leri̇ - BOZKURT, YAHYA (My University, 2022)
Genellikle üç boyutlu (3B) baskı olarak adlandırılan eklemeli imalat (Eİ) teknolojisi son yıllarda pek çok alanda kullanılmaktadır. Teknolojinin tanıtılmasıyla, sektörler arası yayılımı artmakta ve tıpta biyofabrikasyon alanının gelişimini hızlandırmaktadır. Eklemeli imalattaki son gelişmeler, hastaya özel sağlık bakım çözümlerinin daha da geliştirilmesini kolaylaştırmaktadır. Özellikle kişiselleştirilmiş tedavi yöntemlerine istinaden üretimin planlanması onu sağlık uygulamalarında tercih nedeni saymaktadır. İmplantlar, ilaç dağıtım cihazları, tıbbi aletler, protezler gibi pek çok sağlık ürünü ve hizmetinin özelleştirilmesi, eklemeli imalat teknolojileri olmadan, imkânsız değilse bile son derece zor olmaktadır. Bugün, eklemeli imalat; çeşitli uygulamalara tabi tutulabilen, metal, seramik, polimer malzemeler ve biyomalzemeler kullanılarak gerçek üç boyutlu nesne yapmak için iyi bilinen teknolojidir. Bu çalışma, eklemeli imalatın tıp alanındaki uygulamalarını, biyobaskı teknolojisi ile doku ve organ gelişimini, medikal alandaki malzeme yelpazesini ve bu teknoloji için gelecekteki araştırma ihtiyaçlarını sunmaktadır. Anahtar Kelimeler: Eklemeli imalat, üç boyutlu biyobaskı, doku mühendisliği, üç boyutlu tarama ve modelleme, biyomalzeme, dört boyutlu baskı.

Additive manufacturing (AM) technology, which is generally called three dimensional (3D) printing, has been used in many fields in recent years. With the introduction of technology, its crossindustry spread is increasing and is accelerating the development of the field of biofabrication in medicine. Recent advances in additive manufacturing are facilitating the further development of patientspecific healthcare solutions. Especially with regard to personalized treatment methods, production planning makes it preferable in healthcare applications. The customization of many healthcare products and services, such as implants, drug delivery devices, medical instruments, and prostheses, is extremely difficult, if not impossible, without additive manufacturing technologies. Today, additive manufacturing; is a well-known technology for making real three-dimensional objects using metal, ceramic, polymer materials, and biomaterials that can be subjected to a variety of applications. This article presents the medical applications of additive manufacturing, tissue and organ development with bioprinting technology, the range of materials in the medical field, and future research needs for this technology. Keywords: Additive manufacturing, three dimensional bioprinting, tissue engineering, three dimensional scanning and modelling, biomaterials, four dimensional printing.
Additive Manufacturing Technologies in Biomedical Applications
Keywords: Additive manufacturing; three dimensional bioprinting; tissue engineering; three dimensional scanning and modelling; biomaterials; four dimensional printing; Eklemeli imalat; üç boyutlu biyobaskı; doku mühendisliği; üç boyutlu tarama ve modelleme; biyomalzeme; dört boyutlu baskı