An analysis of functional competences which create competitive advantage and performance - Bahadır, Süleyman Cem (My University, 2002)
Kaynak temelli yaklaşım yaklaşık 20 yıldır sahnede. 1990'larda bu yaklaşımdan yeni bir konsept doğdu: çekirdek beceri. Uzun süreden beri bu heyecan verici kavramlarla ilgili fikir birliğine ulaşmak için tartışmalar devam ediyor. Ancak henüz bir sonuca ulaşılamadı. Bu alandaki araştırmalar, konu ile ilgili tanımlar netleşmediği için dağınık bir görünüm sergilemektedir. Tanımların netleşmemesi nedeniyle her araştırmada farklı bir yaklaşım kullanılmakta ve dolayısıyla sonuçlar çok aydınlatıcı olmamaktadır. Dahası, çekirdek beceri kavramının gereksinimlerinin çokluğu nedeniyle araştırma yapmak zorlaşmaktadır. Çekirdek beceri konusunda araştırma yapmanın güçlükleri fonksiyonel yetkinlikler alanını cazip kılmıştır. Ayrıca fonksiyonel yetkinliklerin anlaşılması ve yönetilmesi daha kolaydır. Bazı akademisyenler pazarlama yetkinlikleri vb. alanında araştırma yapmışlardır. Ancak çalışmalar bir iki fonksiyonla sınırlı kalmıştır. Dahası konuyla ilgili Türkiye'de benzer bir çalışma yapılmamıştır. Araştırmanın örnek hacmi kullanılan modelin kapsamına göre oldukça küçüktür. Ancak sonuçlar fonksiyonel yetkinlikler konusunda bir takım ipuçları vermektedir. Araştırmanın sonucunda Pazar Araştırma yetkinliğinin performansı artırabileceği görülmüştür. İmalat yetkinlikleri ile ilgili olarak herhangi bir sonuca ulaşılamamıştır. Organizasyonel tasarım yetkinliğinin hem şirket performansına hem de İnsan Kaynakları performansına katkıda bulunabileceği görülmüştür. Ayrıca tedarikçi ilişkileri yönetimi ve yazılım yetkinliklerinin şirket performansını artırabileceği tespit edilmiştir. June, 2002Süleyman Cem BAHADIR Resource-based view of the firm has been on the scene nearly for twenty years. In 1990s, a new concept emerged from this base, the core competency. The discussions have gone for years to reach a common understanding in these exciting concepts but none has been reached yet. The research efforts have been quite fragmented in the area as the definitons are not clear therefore almost every research project has its own approach to subject and therefore results are not very enlightening. Thus, numerous requirements for core competence made the area almost unresearchable. The difficulties in conducting research on core competencies made functional competencies more attractive. Moreover, functional competencies are easier to comprehense and manage. Some scholars researched about marketing competencies etc. These research efforts were confined to one or two functions. Furthermore, no research on functional competencies was conducted in Turkish context. The sample pool of this research is extremely small, which is 14, for this scale of model but it provided some insights about functional competencies. It turned out that the market research was the best competency in marketing to create performance. No manufacturing competency was detected. Organizational design competency seems to be the jewel of human resources function as it has both impact on overall and human resources performance of the company. Supplier relations management is another competencty which was reported to have positive impact on the overall performance of the company. Software competency was also found to have positive impact on overall performance of the firm. June, 2002Süleyman Cem BAHADIR
Keywords: Mühendislik