Kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmak ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak suçu - Gök, Berkay Yiğit (My University, 2023)
İnsanlarla ilişkisi ve geçmişi çok eski tarihlere dayanan, insanlar ve her medeniyet tarafından çokça merak edilen, geçmişten günümüze insanlığın tedavisine yarayan ve bununla birlikte insanların rahatlamak amacıyla veyahut özel günlerinde eğlenmek maksadıyla veya dini ritüellerini yerine getirmek amacıyla kullandığı uyuşturucu ve uyarıcı maddeler, her ne kadar tedavi amacıyla kullanıldığında yararlı olsa da zararlı etkilerinin ortaya çıkmasıyla birlikte hukuk düzeni tarafından kullanımı yasaklanmaya başlanmıştır. Bu kapsamda ülkemizde de Türk Ceza Kanunumuzun 191. Maddesi ile uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin kullanımı ve kullanmak amacıyla satın alınması, kabul edilmesi ve bulundurulması suçu düzenlenmiştir. Maddenin başlığı 28/ 06/ 2014 tarihli ve 6545 sayılı kanunun 68. maddesiyle yapılan değişikliğe kadar uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmayı içermez iken anılan değişiklikle birlikte uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak fiili de suç kabul edilerek madde metni mevcut şekline evrilmiştir. 2014 değişikliği öncesine kadar maddenin gerekçesinde, izlenen suç politikası gereği uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmanın haricinde uyuşturucu veya uyarıcı madde satın alma, kabul etme veya bulundurma fiilleri suç olarak kabul edilmiştir. Bununla birlikte uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanan kişilerin ise cezalandırılması gereken kimselerden ziyade tedaviye ihtiyaç duydukları ve bu kapsamda uyuşturucu ve uyarıcı madde kullananların ikinci fıkra kapsamında tedaviye ve denetime tabi tutulması gerektiği kabul edilmiştir. Maddenin içeriğine bakıldığında suçun işlenmesiyle birlikte ve sonrasında uygulanacak tedavi ve denetimli serbestlik tedbiri, şüpheli daha önce uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmamışsa verilecek karar, denetim süresi içerisinde uyması gereken tedbirler ile bu tedbirlere uymaması halinde karşılaşacağı ve uygulanacak yaptırımlar ile ikinci fiil ve ertelenen birinci fiil yönünden ne karar verileceğine kadar geniş bir düzenlemeye yer verilmiştir. Kanun maddesi neredeyse suçun işlenmesinden infazına kadar olan süreci açıkça düzenlemiş gibi gözükse de uygulamada kamu davasının açılmasının ertelenmesi kararı ve tedbirlere uymama da ısrar süreciyle ilgili çelişkiler bulunmaktadır. Ayrıca öğretide de konuya ilişkin düzenlemelerin bazı eksiklikler ve çelişkiler bulundurduğu da ifade edilmektedir. Tüm bu sebeplerden ötürü konunun kapsamlı bir şekilde çalışılması gerekliliği hasıl olmuştur. Çalışmamızda konuya ilişkin kavramlar ve yasal düzenlemeler incelenecek, Yargıtay kararları ve öğretide tartışmaları olan hususlar tahlil edilip çözüm önerileri sunulacaktır.

Its relationship with people and its history are based on ancient times, it is very curious by people and every civilization, it is used to treat humanity from past to present, and for the purpose of relaxing people or having fun on their special days, or to perform their religious rituals. Although the drugs and stimulant substances used for treatment purposes are beneficial, their use has been prohibited by the legal order with the emergence of their harmful effects. In this context, the crime of the use of drugs and stimulants and the purchase, receipt and possession of narcotic and psychotropic substances for use is regulated in Article 191 of Turkish Penal Code. While the title of the article did not include the use of drugs or stimulants until the amendment made with the 68th article of the Law No. 6545 dated 28/ 06/ 2014, the act of using drugs or stimulants was also considered a crime and evolved into its current form. Pursuant to the crime policy followed, the act of purchase, receipt or possession drugs or stimulants, rather than the use of drugs or stimulants, was considered a crime in the justification of the article until the 2014 amendment. It has been accepted that people who use drugs and stimulants need treatment, and that those who use drugs and stimulants should be subject to treatment and inspection within the scope of the second paragraph. Considering the content of the article, what will be the treatment and probation measure to be applied after the crime has been committed, the decision to be taken if the suspect has not used drugs or stimulants before, the measures to be followed during the inspection period, the sanctions to be faced and applied in case of non-compliance with these measures, and the second act and the first deferred act. A wide range of regulations are included. Although the article of the law seems to clearly regulate the process from the commission of the crime to the execution, in practice there are contradictions regarding the decision to postpone the opening of the public case and the insistence on non-compliance with the measures. It is also stated in the doctrine that the regulations on the subject contain some deficiencies and contradictions. For all these reasons, it has become necessary to study the subject comprehensively. In our study, the concepts and legal regulations related to the subject will be examined, the decisions of the Supreme Court and the controversial issues in the doctrine will be analyzed and our solution proposal will be presented.
Keywords: Addiction; Bağımlılık; Cezai hükümler; Criminal Case; Criminal provisions; Drugs of abuse; Kamu Davası Narcotic Drugs and Psychotropic Substances; Law and legislation; Madde Kullanımı; Narcotics and crime; Tedavi Tedbiri; Treatment Measure; Turkey; Türkiye; Uyuşturucu ve Uyarıcı Maddeler; Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Kullanımı; Uyuşturucular; Uyuşturucular ve suç; Yasa ve yasama