Portföy yönetiminde varlık dağıtımı ve performans analizi - Cevher, Tuncay (My University, 1999)
PORTFÖY YÖNETİMİNDE VARLIK DAĞITIMI ve PERFORMANS ANALİZİ Portföy yönetiminin -aktif ve pasiflerin mümkün alternatifler arasından optimal dağılımını yaratmak- temelinde riskin tanımlanması ve matematiksel olarak ifade edilebilmesi yatmaktadır. Riskin genel olarak ifadesi ile birlikte değişik yatırımlardan elde edilmiş olan getirilerin birbirleriyle karşılaştırılabilmeleri mümkün olacak ve varlık dağıtımında rasyonel karar alma mekanizmasının önü açılacaktır. Dört ana bölümden oluşan bu çalışmanın temel amacı etkin portföy yönetim tekniklerinin incelenmesi ve performans ölçümünün teorik ve uygulamalı bir analizini yapmak olduğundan uygulama konusu olarak 1992-1996 döneminde Türkiye'deki A tipi yatırım fonlarının performans analizi ve Yatırım Ortaklıklarının temel analizine yer verilmiştir. Analiz sonucunda görülmektedir ki, Türkiye'nin volatil şartlarında yatırım fonlarının getirilerinin henüz Hazine'nin borçlandığı reel oranı yakalayabilmeleri bile mümkün olmamıştır. Yatırım ortaklıkları hisse senetlerinin getirisi ise İMKB-100 endeksinin geçmiş performansından oldukça geride kalmış durumdadır. Bu talep eksikliğinin nedenleri arasında da profesyonel yönetim eksikliğinin oluşturduğu güvensizlik ortamı yatmaktadır. Sonuç olarak ifade edilebilir ki, ülkemizde yatırım fon ve ortaklıkları henüz kurumsal yatırımcı statüsünde sermaye piyasalarında saygınlık kazanabilmiş değillerdir. PORTFOLIO MANAGEMENT: ASSET ALLOCATION & PERFORMANCE MEASUREMENT With the advent of Modern Portfolio Theory, investment management evolved from the process of stock selection through portfolio selection to asset allocation. The essential challenge of portfolio management - the allocation of assets and liabilities across available alternatives - depends on the quantification of risk. In a world that is continually changing, the types of risks faced by portfolio managers are also changing. Asset allocation and active equity portfolio management techniques are the foundations of superior investment performance. This thesis analyses the performance measurements of 53 A-Type investment funds that were active in Turkey in between 1992-1996. The result shows that their real return is far less than the Treasury's real interest rate on the bonds. On the other hand, the analysis of the performance of Investment Trusts in Turkey indicates important consequences. Looking at the fundamental analysis of these companies, one can easily see that the real increase in the value of their total holdings is generally less than the returns of alternative investment tools. Moreover, it also can be seen that the managers of these companies were holding more than 50% of stocks in their portfolios when the global financial crisis began in 1998. These are the major reasons of the lack of public demand and why those stocks are traded at oversold prices, meaning that net asset values are generally more than their market capitalisations. To sum up, investment trusts and mutual funds, unfortunately, cannot be seen as institutional investors in Turkey because of the above-mentioned reasons.
Keywords: Ekonomi; Finansman ekonomisi; Performans Değerlendirme; Portföy yönetimi; Varlık; Yatırım