Okul öncesi dönemi çocuklarının (5-6 yaş) kendilik algılarının çeşitli değişkenlere göre incelenmesi - Şeremet, Evrim Özlem (My University, 2006)
Araştırma, beş ve altı yaşındaki okul öncesi dönemi çocuklarının kendilik algılarının yaş, cinsiyet, doğum sırası,annenin eğitim durumu, babanın eğitim durumu, annenin çalışıp çalışmama durumu,değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Tarama modeli uygulanan araştırmada demografik veri formu ve “Küçük Çocuklar İçin Kendilik Algısı Ölçeği” 720 okul öncesi öğrencisine uygulanmıştır.Araştırmadan elde edilen veriler frekans,yüzde,Çok Boyutlu Varyans Analizi Scheffe,Tamhane gibi post-hoc analizleri ile değerlendirilmiştir. İstatistiksel işlemler sonucunda elde edilen bulgulara göre; beş yaşındaki çocukların anneleri tarafından kabul edilme algıları altı yaşındaki çocuklara göre daha yüksektir.Kendilik algısının cinsiyet değişkenine göre değişip değişmediğine bakıldığında erkek çocukların kız çocuklarına göre bedensel yeterliklerini daha olumlu algıladıkları saptanmıştır. Erkek çocuklarının kız çocuklarına göre anneleri tarafından kabul edilme algıları daha yüksektir. Annenin ve babanın eğitim düzeyi değişkenine baktığımızda annenin ve babanın eğitim düzeyi yükseldikçe çocukların kendilik algılarının yükseldiği saptanmıştır. Doğum sırası ve annelerin çalışıp çalışmama değişkenlerinin çocukların kendilik algılarında farklılığa yol açmadığı saptanmıştır. Yaş ve cinsiyet ortak etkilerine baktığımızda;beş yaşındaki erkeklerin altı yaşındaki erkeklere göre bilişsel yeterlik algılarının daha yüksek olduğu saptanmıştır.Beş yaşındaki erkeklerin altı yaşındaki erkeklere, ayrıca beş ve altı yaşındaki kızlara göre anneleri tarafından kabul edilme algılarının daha yüksek olduğu saptanmıştır. Yaş ve babanın eğitim düzeyi ortak etkilerine bakıldığında babası üniversite ve üzeri eğitimli beş yaşındaki çocukların, babası okur yazar ve ilkokul eğitimli beş yaşındaki çocuklara göre anne tarafından kabul edilme algıları daha yüksektir. Babası üniversite ve üzeri eğitimli beş yaşındaki çocukların anne tarafından kabul edilme algıları babası okur yazar - ilkokul ve lise eğitimli altı yaşındaki çocuklara göre daha yüksektir. Bulgular konu ile ilgili diğer araştırma bulguları çerçevesinde yorumlanmaya çalışılmıştır.

The study is carried out for determining whether the self-perception of the preschooler children at the age of five and six differs according to the age, sexuality, birth order, mother’s educational background, father’s educational background and mother’s employment status. In the study where scanning model has been used, the demographic data form and self-perception scale for small children has been applied on 720 preschooler students. The data obtained from the study is evaluated with post-hoc analysis such as frequency, percentage, Multi-Dimensional Variance Analysis and Scheffe, Tamhane. According to the findings obtained as a result of the statistical operations; the acceptance perception of the children at the age of five is higher than the children at the age of six. When the self-perception is considered for whether it changes according to sexuality variable or not, it’s been determined that boys perceive their physical adequacy more positively than the girls. The perception for being accepted by the mother of the boys is higher than the girls. When we consider the mother’s and father’s educational background variable, it’s been determined that the self-perception of the children increases as the mother’s and father’s educational level increases. In the results obtained, it’s determined that the employment status of the mothers and birth order has not caused any difference in the self-perception of the children.When we consider the age and sexuality common influences, it’s been determined that the boys at the age of five have higher cognitive adequacy perception than the boys at the age of six. It’s determined that the acceptance by mother perception of the boys at the age of five is higher than the boys at the age of six and also than the girls at the age of five and six.When we consider the age and father’s educational background common influences, the acceptance by mother perception of the children at the age of five whose father has university and further education is higher than the children at the age of five whose father is literate and had elementary school education. The acceptance by mother perception of the children at the age of five whose father had university and further education is higher than the children at the age of six whose father is literate and had elementary school and high school education. The findings are tried to be interpreted within the scope of the other study findings.
Keywords: Benlik Tasarımı, Okul Öncesi; Çocuk Gelişimi_Benlik; Çocuk Psikolojisi; Zihinsel Gelişim