Belediyelerde norm kadro süreci - Karacan, Halil (My University, 2009)
Belediyeler, İnsan Kaynakları, Norm Kadro ÖZET BELEDİYELERDE NORM KADRO SÜRECİ Son yıllarda küreselleşmenin de etkisiyle çağdaş dünyada meydana gelen hızlı değişim ile birlikte ortaya çıkan yeni yönetim yaklaşımları insan faktörünün önemini arttırmıştır. Bu durum genelde kamu kurumlarının özelde ise belediyelerin yeniden yapılanmaları ihtiyacını doğurmuştur. Bu değişimin/ yapılanmanın gerçekleşebilmesi için insan kaynakları sisteminin sağlıklı işlemesi bir gerekliliktir. Türkiye’de belediyeler yapı, kadro ve insan gücü açısından kamu yönetim sistemi içinde önemli bir yere sahiptir. Belediyeler kalite ve nitelik olarak insan kaynakları sistemini sürekli izlemek ve değişen koşullara hazır hale getirmek durumundadır. Norm kadro çalışmaları bu açıdan önemli bir araçtır. Belediyelerde norm kadro sürecinin anlatıldığı bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde belediyelerin örgüt ve insan kaynakları yapısının kavramsal ve teorik çerçevesine değinilmiştir. İkinci bölümde belediyelerde norm kadro süreci incelenmiştir. Üçüncü bölümde İstanbul Büyükşehir Belediyesi İnsan Kaynakları Müdürlüğü’nde yapılmış olan bir norm kadro çalışması anlatılmıştır. Municipality, Human Resource, Norm Staff.

PERMANENT STAFF PROCESS IN MUNICIPALITIES Lately, with the effect of globalization, rapid changes and the appearance of new administrative approaches in the contemporary world have increased the importance of human factor. This situation in general has effected public bodies and in private municipalities for restructuring. In order to realize this modification/ structuring, proper function of human resource system is a necessity. Municipalities in Turkey have an important position in public administration in the aspect of structure, staff and human resources. They also have to monitor human resources in the quality and attribute manner and prepare them for the changing conditions. Hence, permanent staff studies are an important instrument in this occasion. This study, which explains permanent staff process in municipalities, is made up of three parts. In the first part, it is tackled with the conceptual and theoretical issue of human resources and organization in municipalities. In the second part the permanent staff process is undertaken. And finally in the third part it explains applied examples by the human resources department of Istanbul Metropolitan Municipality concerning the permanent staff issue.
Keywords: Belediyeler; İnsan Kaynakları; Kadro_Yerel Yönetimler; Mahalli İdareler; Yerel Yönetimler