The effect of remote working on organizational commitment of employees during Covid-19 pandemic - Ergüt, Öznur Fidan (My University, 2022)
Çin'in Wuhan kentinde 2020 yılında başlayan ve kısa sürede etkisi tüm dünyaya yayılan Coronavirüs hastalığı ve beraberinde yaşanan Covid-19 pandemisi, uzaktan çalışmayı bir tercih olmaktan çok bir zorunluluk haline getirmiştir. Dünya genelinde Coronavirüs hastalığının yayılmasını engellemek amacı ile sosyal izolasyon ve sosyal mesafe uygulamaları organizasyonlar için bir gereklilik haline gelmiştir. Bununla birlikte, örgütsel bağlılık konusu organizasyonlar için son derece önem arz eden ve uzunca yıllardır sosyal bilimlerden pek çok araştırmacının ilgisini çeken bir konu olmuştur. Lokasyon bağımsız çalışmanın yaygınlaştığı ve çalışanların daha mobil hale geldiği Covid-19 döneminde örgütsel bağlılığın anlaşılması daha da önem arz etmektedir. Bu araştırmanın amacı, uzaktan çalışma tutumunun örgütsel bağlılık üzerindeki etkisini incelemektir. Bu bağlamda Covid-19 pandemisi süresince Türkiye'de uzaktan çalışmayı deneyimlemiş, farklı sektörlerde beyaz yaka olarak çalışanların araştırmaya katılmaları sağlanmıştır. Örneklem üzerinde yapılan araştırmaya toplamda 277 kişi katılım göstermiştir. Katılımcılardan toplanan veri SPSS 25.0 analiz edilmiş ve çalışmanın sonucunda çalışanların uzaktan çalışmaya yönelik tutumlarının örgütsel bağlılıkları üzerinde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

The coronavirus disease, which started in Wuhan city, China, in 2020 and affected all over the world in a brief time period, made remote working a necessity rather than a choice. Social isolation and social distance practices have become a necessity for organizations to prevent the spread of the coronavirus disease worldwide. However, organizational commitment has been an issue that is extremely important for organizations and has attracted the attention of researchers from social sciences for many years. Understanding organizational commitment has become even more important in the Covid-19 period, when location-independent working has become widespread, and employees more mobile. It was aimed to examine the effect of RW attitude on OC of employees in this research. In this context, it is provided that the white-collar employees, who experienced remote working in Turkey during the Covid-19 pandemic, and work in different sectors, is allowed to participate in the research. A total of 277 people participated in the research conducted on the sample. SPSS 25.0 statistics program was utilized to analyze the collected data, and it was concluded that the remote working attitude of the white-collar employees has a significant impact on their OC perception in the end of data analysis.
Keywords: Business; COVID-19 (Disease); COVID-19 (Hastalık); Covid-19 Pandemic; Covid-19 Pandemisi Remote Working; Economic aspects; Ekonomik yönleri; İşletme; Organizational Commitment; Örgütsel Bağlılık; Uzaktan Çalışma