Kartal ilçesi (İstanbul) ballarının palinolojik analizi - Demircan, Aslı Didem (My University, 2005)
Kartal ilçesi ve çevresinden 2004-2005 yıllarında 5 bal örneği toplanmış ve bu örneklerde polen analizi yapılmıştır. Örneklerdeki polenlerin tanımı ile 8'i cins ve 11'ü tür olmak üzere toplam 19 takson tesbit edilmiştir. Toplanan beş bal örneklerinde Ericaceae familyasının polenleri dominant Rosaceae, Primulaceae, Dipsacaceae, Fabaceae, Fagaceae, Scrophulariaceae, Brassicaceae ve Caryophlyllaceae sadece eser; Asteraceae, Lamiaceae, Pinaceae, Hypericaceae, Cistacea, Linaceae familyalarına ait polenler eser, minor ve sekonder dağılım göstermiştir. Polen örnekleri içersinde en fazla polen Başıbüyük örneklerinde (3496 polen) gözlenmiştir. İçerdikleri polen tanelerine göre bal örneklerini sıralanacak olunursa; Başıbüyük (3496-3158 polen), Gümüşpınar (2832), Yeni mahelle (2816 polen) ve Büyükbakkalköy (1953) dür. Görüldüğü gibi arılar her ne kadar çeşitli bitki türlerinden nektar toplasalar da bazı bitkiler türlerinden daha çok yararlanmaktadır. Bu tercih edilen bitkiler araştırma bölgesinde çok nektar ihtiva eden bitkilerdir. Bu bitkilerden alınan polenler dominat polenleri oluşturarak balın kalitesini etkilediği gibi sekonder hatta minör durumdaki polenler de ait olduğu bitkiye bağlı olarak balın kalitesini etkilemektedir. Five samples of honey have been collected from Kartal and its surrounding between 2004 and 2005 and pollen analysis has been performed on these samples. The plants that have pollens in the honey samples have been identified according to their pollen identification. A total of 19 taxa refeable to 8 genera,11 species recorded in honey samples. In collected five samples of honey, Ericaceae pollens are dominant, whereas Rosaceae, Primulaceae, Dipsacaceae, Fabaceae, Fagaceae, Scrophulariaceae, Brassicaceae and Caryophlyllaceae are only rare, and Asteracea, Lamiaceae, Pinaceae, Hypericaceae, Cistacea and Linaceae are rare, minor and secondary. The most number of pollens has been observed in the samples from Başıbüyük (3496 pollen grain). The order of the honey collected in concern with the total number of pollen grains is: Başıbüyük (3496- 3158), Gümüşpınar (2832), Yenimahalle (2816) and Büyükbakkalköy (1953). Although the bees have been collecting nectar from several different species of plants, it seems that they prefer some species more than others. These preferred plants are the ones which contain much more nectar than the others in the investigated area. The pollens which are collected from these plants are affecting the quality of honey as well as the pollens, which have secondary even minor percentage in the honey, may affect the quality of honey.
Keywords: Arıcılık; Bal Üretimi; Hayvancılık; Yararlı böcek yetiştiriciliği