Kuzey Marmara Denizi Ve İstanbul Boğazı’ndan avlanan sarıkuyruk istavrit balığı (trachurus mediterraneus steindacher, 1868)’nın yaş belirleme ve büyüme özelliklerinin araştırılması - Tartar, Şeyma (My University, 2016)
KUZEY MARMARA DENİZİ VE İSTANBUL BOĞAZI’NDAN AVLANAN SARIKUYRUK İSTAVRİT BALIĞI (Trachurus mediterraneus Steindachner, 1868)’NIN YAŞ BELİRLEME VE BÜYÜME ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI. Kuzey Marmara ve İstanbul Boğazı’nda avlanan Sarıkuyruk İstavrit Balığı (Trachurus mediterraneus Steindahner, 1868)’nın yaş belirleme ve büyüme özellikleri araştırılmıştır. Bu çalışmada Sarıkuyruk İstavrit Balığı (Trachurus mediterraneus Steindachner, 1868)’nın İstanbul Boğazı’ndaki yaş kompozisyonu, yaş-eşey kompozisyonu, yaş-boy, yaş-ağırlık ve boy-ağırlık ilişkileri ile ilk eşeysel olgunluğa erişme yaş ve boyu, yumurtlama periyodu ve kondüsyon faktörü saptanmıştır. Mayıs 2000-Nisan 2001 ayları arasında yapılan araştırmada 882 adet Sarıkuyruk İstavrit Balığı incelenmiş, 882 bireyin tamamında yaş tayini yapılmıştır. Örneklerin I. – IV. Yaş grupları arasında dağılım gösterdiği tespit edilmiştir. Cinsiyetleri tayin edilen 882 bireyin %51.25’ini dişi, %48.75’ini erkek bireylerden oluşmuştur. Yaşların tespitinde, örneklerden alınan otolitler kullanılmıştır. Örneklerin dişi ve erkek bir arada yaş gruplarına göre ortalama çatal değerleri sırasıyla 11.61 cm, 18.07 gr; 12.74 cm, 25.04 gr; 13.36 cm, 29.44 gr; 14.81 cm, 40.14 gr’dır. Boy – ağırlık arasındaki ilişki ise Le Cren’in (1951)’in allometrik büyüme denklemi ile hesaplanarak, dişi + erkek bireyler için W = 0.0059 L3.279, dişi bireyler için W = 0.0061 L3.266, erkek bireyler için W = 0.0055 L3.298 olarak bulunmuştur. Bu sonuç, Sarıkuyruk İstavrit balığı için pozitif popülasyon devamlılığı olduğunu göstermiştir.

AN INVESTIGATION OF AGE DETERMINATION AND GROWTH FEATURES OF THE MEDITERRANEAN HORSE MACKEREL (Trachurus mediterraneus STEINDACHNER, 1868) CAUGHT FROM NORTHERN MARMARA SEA AND BOSPHORUS, ISTANBUL. This study aimed to determine age and growth features of the Mediterranean Horse Mackerel which were caught from Northern Marmara Sea and Bosphorus, Istanbul. In this research the age composition, age-sex composition, age-lenght, age-weight, lenght-weight relationship, maturity ages, condition index, lenght and sawning time were determined for the population of Mediterranean scad (Trachurus mediterraneus Steindachner, 1868) in the Bosporus between May 2000-April 2001. In this study 882 individuals were examined. All individuals determined to sex consisted of %51.25 females and %48.75 males. The ages of the pilchard were determined as age groups I – IV. The otolite scales were used for ages determined. The avarage fork length and weight of age groups were 11.61 cm, 18.07 gr; 12.74 cm, 25.04 gr; 13.36 cm, 29.44 gr; 14.81 cm, 40.14 gr respectively. The length – weight relationship was determined in accordance with Le Cren’s (1951) allometric growth equation, being; Females; W = 0.0061 L3.266 Males; W = 0.0055 L3.298, Females and males; W = 0.0059 L3.279. Age groups I and II formed the majority, hence these results showed positive population continuity for the Mediterranean Horse Mackerel.
Keywords: Balıklar-- Biyoloji; İstavrit balığı