Endoskopi ünitelerinde COVID-19 önlemleri ve hemşirenin rolü - KATRAN, HAMDİYE BANU (My University, 2022)
Tüm dünyayı etkileyen COVID-19 pandemisinde başlangıçta acil durumlar hariç, planlı endoskopik girişimler durma noktasında iken, günümüzde tekrar eski haline gelmiş ve elektif endoskopik uygulamalar yapılmaya başlanmıştır. Pandemi dönemlerinde hasta ve çalışan güvenliği açısından enfeksiyon kontrolüne yönelik önlemlerin alınması gereklidir. Ekibin önemli bir üyesi olan endoskopi hemşiresi, hastanın endoskopi ünitesine kabulünden taburculuğuna kadar olan dönemde gerekli tüm önlemleri almak ve uygulamaktan sorumludur. Pandeminin etkinliğini kaybettiği günümüzde endoskopi ünitelerinde sürecin nasıl yürütüleceğine dair uygulamalarda farklılıklar bulunmaktadır. Bu derlemede amaç, COVID-19 hastalarının endoskopik tanı ve tedavi uygulamaları öncesi, sırası ve sonrası dönemde alınması gereken önlemleri literatür ışığında irdelemektir.

In the COVID-19 pandemic, which affects the whole world, planned endoscopic interventions, except for emergencies, but nowadays they have become obsolete and elective endoscopic interventions have begun to be performed. It is necessary to take precautions for infection control in terms of patient and employee safety during pandemic periods. The endoscopy nurse, who is an important member of the team, is responsible for taking and applying all necessary precautions from the patient's admission to the endoscopy unit until discharge. Today, when the pandemic has lost its effectiveness, there are differences in the practices of how the process will be carried out in endoscopy units. The aim of this review is to examine the precautions to be taken before, during and after the endoscopic diagnosis and treatment of COVID-19 patients in the light of the literature.
Keywords: COVID-19; endoskopi; hemşirelik; önlemler; pandemi; endoscopy; nursing; pandemic; precautions