Yükseköğretimde işyeri ruhsallığının öğretim görevlilerinin görüşlerine göre modellenmesi - Gökmen, İlknur Altay (My University, 2021)
yapan ve ölçüt örnekleme ile belirlenen kriterleri karşılayan öğretim görevlilerine rastgeledağıtılarak 100 öğretim görevlisine uygulanmıştır. Anket çalışmasından elde edilensonuçlar, betimleyici istatistik analizleri ile detaylı olarak sunulmuştur. Bu bulgularışığında nitel ve nicel bulgular birleştirilerek sonuçlar tartışılmış ve diğer eğitimci vearaştırmacılara önerilerde bulunulmuştur. Ayrıca bu çalışmada elde edilen bulgulardanyola çıkılarak işyeri ruhsallığına ilişkin bir model önerisinde bulunulmuştur. Sonuç olarak katılımcı görüşlerinin ruhsal bir işyeri ortamının yaptıkları işi keyifleyapmalarını sağladığı, başkalarına katkı sağladığı, işe severek gitmeye sebep olacağı,ruhsal ve temel ihtiyaçlarını karşıladığı, kendilerini gerçekleştirme ve bütünlük hissettirdiğiiçin anlamlı hale getireceği yönünde olduğu ortaya çıkmıştır. İşyeri ruhsallığınınyüksekokul ortamında arkadaşlık ve samimiyetin yaşandığı, aidiyet duygusu hissedilen,öğretim görevlilerinin kendilerini özgürce ifade edebildiği, birbirine destek olduğu vekabul gördüklerini ve anlaşıldıklarını hissettikleri bir topluluk algısı oluşturduğu görüşübulgularla desteklenmiştir. Ruhsal bir yüksekokul ortamının son boyutuyla öğretimgörevlilerinin yüksekokul değerlerini benimseyecekleri, yüksekokulun amaçlarınıgerçekleştirmek için çaba sarf etmek isteyecekleri ve böyle bir yüksekokul ortamındakendilerini değerli hissedeceklerine dair görüşleri örgütsel değerlerle bütünleşme başlığıaltında toplanmıştır. Ruhsal bir yüksekokul ortamında bulunması beklenen değerler saygı,profesyonellik, eşitlik, sorumluluk, nezaket, güven, hakkaniyet, dürüstlük, hoşgörü veşeffaflık olarak sıralanmıştır. Ayrıca ruhsal olarak tanımlanan bir yüksekokul ortamı ve yönetim anlayışının bireysel,kurumsal ve toplumsal olarak fayda sağlayacağı görüşünün hakim olduğu görülmektedir.Bireysel düzeydeki çıktılar esenlikle bağdaştırılmıştır. Esenlik mutluluk, huzur, ruhsalsağlık, ruhsal denge ve yaşamdan keyif alma ile ilişkilendirilmiştir. Kurumsal düzeyderuhsal bir işyeri ortamının performans, kalite, başarı, verimlilik, üretkenlik, özveri,fedakarlık ve adanmışlık üzerinde olumlu katkıları olacağı görüşü ortaya konmuştur.Ruhsal bir işyeri ortamının toplumsal düzeydeki katkıları iyi örnek olma, toplumsalgelişme, insani değer kazandırma, toplumsal esenlik, anlayış ve uyum olarak belirlenmiştir.Ruhsal bir lider olarak yüksekokul müdürlerinin sahip olması beklenen özellikler kişiliközellikleri ve liderlik özellikleri temaları altında incelenmiştir. Ruhsal bir yöneticininpozitif, değerleri olan, adil, gelişime açık, ileri görüşlü, yetkin ve donanımlı bir kişiliğesahip olması beklenmektedir. Liderlik özellikleri ise vizyonerlik ve hizmet etme anlayışıviiitemaları altında birleştirilmiştir. Vizyonerlik ruhsal bir yöneticinin hedef gösterme, açıkiletişim kurma ve katılımcı karar verme, ileriye taşıma, gelenek oluşturma ve motive etmeözelliklerini kapsamaktadır. Ruhsal bir yüksekokul müdürünün hizmet etme anlayışıylaçalışanlara değer vermesi, birlik bütünlük sağlaması, ruhsal bir okul kültürü oluşturma,samimi arkadaşlık ilişkileri geliştirmesi, çözüm odaklı olması, çalışanları desteklemesi veonlarla empati kurması beklenmektedir.

and presented according to the emerging themes. A questionaire form consisting of 60items has been developed corresponding to the emerging themes and studies in theliterature by the researcher. After expert opinions have been applied to and the pilot studyof the questionaire was completed, the final form of the questionaire was conducted to 100English lecturers working in the same institutions and meeting the criteria set. Thedescriptive statistics of the data generated with the questionaire was presented in detail. Inlight of these data, the results of the study was discussed and some suggestions was madefor practitioners and researchers. Furthermore, based on the findings of this study a‘workplace spirituality’ model was suggested.As a result, participants’ opinions revealed that a spiritual work environment would maketheir work meaningful as it enables them to do their job with joy, contributes to others,leads them to go to work fondly, meets their spiritual and basic needs, enables self-actualization, and makes them feel whole. It was supported with the findings of the studythat workplace spitituality forms a sense of community as friendship and sincerity isexperienced, a sense of belonging is felt, lecturers can freely express themselves, theysupport each other, and feel accepted and understood in a spiritual higher educationenvironment. The views of lecturers for the last dimension of a spiritual collegeenvironment that they would align with the college’s values, that they would be willing toput effort to realize its goals and that they would feel precious were collected under thetitle of alignment of values. The values that were expected to be present at a spiritualcollege environment are lined as respect, professionalism, equality, responsibility,courtesy, trust, righteousness, honesty, tolerance and transparency.Moreover, it was seen that the view that a spiritual college environment and a spiritualadministrative approach was to bring about individual, organizational and societal benefitswas prevalent. Outcomes at a personal level was associated with well-being. Well-beingwas associated with happiness, tranquility, spiritual health, spiritual balance and joy in life.At an organizational level, the view that a spiritual workplace environment wouldcontribute to performance, quality, success, efficiency, productivity, altruism, and devotionwas revealed. The contribution of a spiritual workplace environment at a societal level wasdetermined as setting a good role model, societal development, fostering humane values,societal well-being, and tolerance and harmony.xiThe expected characteristics of spiritual college directors as a spiritual leader wereexamined under the themes of personal characteristics and leadership characreristics. Aspiritual director was expected to be positive, values driven, fair, open to change,farsighted, competent and equipped. Leadership qualities was put together under thethemes of vision and ideal to serve. Vision entailed the qualities of a spiritual director assetting goals, open communication and participative decision-making, foster growth,establishing school traditions and motivating. A spiritual college director was expected tovalue staff, to create unity and solidarity, to establish a spiritual college culture, to formsincere friend relationhips, to be solution oriented, to support staff and show emphatytowards them with an ideal of service.
Modelling of workplace spirituality in higher education according to lecturers’ opinions
Keywords: Administration; Education; Eğitim; Higher Education; İşyeri Ruhsallığı; Okul yönetimi ve örgütü; Ruhsal Liderlik; Ruhsal Yüksekokul Müdürü; RuhsalYüksekokul Ortamı; School management and organization; Spiritual College Director; Spiritual College Environment; Spiritual Leadership; Universities and colleges; Üniversiteler ve yüksek okullar; Workplace Spirituality; Yönetim; Yükseköğretim