Osmanlı âlimlerinden İbrahim Kûrânî ve “Cilâu’l-fuhûm fi tahkiki’s-sübût ve ru’yeti’l-madûm” adlı eseri - Gültekin, Muhammed Bilal (My University, 2017)
OSMANLI ÂLİMLERİNDEN İBRAHİM KÛRÂNÎ VE “CİLÂU’L-FUHÛM Fİ TAHKİKİ’S-SÜBÛT VE RU’YETİ’L-MADÛM” ADLI ESERİ Bu çalışmada Osmanlı âlimlerinden İbrahim Kûrânî’nin (ö. 1101/ 1690) hayatı, eserleri ve “Cilâu’l fuhûm fî tahkîki’s-sübût ve ru’yeti’l-ma’dûm” adlı risâlesi konu edinilmiştir. Üç bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde İbrahim Kûrânî’nin hayatına ve eserlerinin içeriğine dair bilgiler ile birlikte onun her bir eserinin yazma nüshalarının hangi kütüphanede bulunduğuna dair bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölümde ise risâlenin içerik olarak değerlendirilmesine yer verilmiştir. Risâlenin ele almış olduğu terimlere açıklık getirilerek müellifin konu hakkındaki görüşleri ortaya konulmuş ve bu risâlenin kaynaklarına yer verilmiştir. Çalışmamızın son kısmını ise söz konusu risâlenin ve yazma nüshalarının bilgisi, edisyon kritikte takip edilen yöntem ile edisyon kritiği yapılan risâlenin metni oluşturmaktadır. Anahtar Kelimler: İbrahim Kûrânî, Ma’dûm, Ayân-ı Sâbite, Vücûd-i zihnî

FROM OTTOMAN SCHOLARS IBRAHIM KÛRÂNÎ AND HIS BOOK NAMED “CILÂU’L-FUHÛM FÎ TAHKIKI’S-SUBÛT VE RU’YETI’L-MADÛM” In this study, it is mentioned about Ibrahim Kûrânî (d. 1101/ 1690) who was an Ottoman scholar, his life, works and especially his work (Risâla) which named “Cilâu’l fuhûm fî tahkîki’s sübût ve ru’yeti’l-ma’dûm”. The study has three parts. In the first part, it is mentioned about his life and content of his works and also the information of manuscript copies are in which libraries. In the second part, it was included the evaluation of the Risâla. And by clarifying terms of the work, it’s presented writer’s opinions about topic and it is mentioned the sources of the work. The last part of our study consists of the information of Risâla and it’s manuscript copies, critical edition text of the work with the method which is adopted in the critical edition. Ibrahim Kûrânî, Non-existent, Ayân-ı Sâbite, Mental Existence
Keywords: Alimler, Müslüman; Ayân-ı Sâbite; Eserleri; İbrahim Kûrânî; İbrahim Kûrâni, (d. 1101/ 1690); İnceleme; İslam dini; Kelam; Ma’dûm; MentalExistence; Non-existent; Vücûd-i zihnî Ibrahim Kûrânî