The impact of technostress and technology acceptance on performance of bank employee - İmamoğlu, Sinan (My University, 2021)
İş dünyasında giderek artan rekabet organizasyonlarda teknolojiye verilen önemi arttırmaktadır. Yeni teknolojilerin ve bu teknolojilerin sağladığı gelişmiş elektronik sistemlerin çalışan performansı üzerinde büyük etkileri vardır. Teknolojik sistemleri iş hayatında oldukça fazla kullanan banka çalışanları günlük iş akışlarında birçok nedenden dolayı büyük stres altında kalmaktadır. Bu stres etmenlerinin başında ise yeni teknolojilere adaptasyon sürecinde yaşanan zorluklar gelmektedir.Bu çalışma, teknostres ile teknoloji kabulü arasındaki ilişki korelasyon analizi kullanılarak incelenmiştir. Çalışan performansı üzerindeki etkileri anlamak için teknostresin alt grupları olan belirsizlik, aşırı yükleme, karmaşıklık ve işgal ile teknoloji kabulünün alt bileşenleri olan algılanan kullanışlılık, algılanan kullanım kolaylığı ve sosyal etki regresyon analizi yapılmıştır.6 demografik ve araştırmayla ilgili 48 sorudan oluşan ankete 201 banka çalışanı katılmıştır. SPSS çalışmasından elde edilen verilerin analizi yazılım paketi ile yapılmaktadır. Değişken ilişkileri analiz etmek için korelasyon ve regresyon analizi kullanıldı.Çalışmanın sonucunda, banka çalışanının yeni teknolojilere karşı pozitif bakış açısına sahip olmamasına ve bu teknolojilerin çalışanın günlük kişisel hayatında olumsuz bir etkiye sahip olmasına rağmen, yeni teknolojilerin performans üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu düşündükleri ortaya koyulmuştur.

This study examined the relationship between technostress and technology acceptance using correlation analysis. In order to understand the effects on employee performance, regression analysis between sub-groups of technostress such as techno-uncertainty, techno-overload, techno-complexity and techno-invasion, and subcomponents of technology acceptance, which are perceived usefulness, perceived ease of use and social influence were performed.201 bank employees participated to survey which consists of 6 demographic and 48 study related questions. Analysis of data obtained from the study of SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) is made with software package. To analyze variable relationships had been used correlation and regression analysis.In the conclusion of the study, even if employee does not like the new technologies and has a negative influence in their life, they think new technologies has a positive effect on the performance.
Keywords: Business; çalışan performansı Technostress; employee performance; İşletme; new technology; technology acceptance; teknostres teknoloji kabulü; yeni teknolojiler