Arap dilinde hidayet-dalalet, salat ve selam kelimelerine semantik yaklaşım - İçöz, Ayşe (My University, 2008)
ARAP DİLİNDE HİDAYET-DALALET, SALAT VE SELAM KELİMELERİNE SEMANTİK YAKLAŞIM Bir toplumun dili o toplumun dünya görüşünü yansıtmaktadır. Bu nedenle dilde meydana gelen değişim o toplumun dünya görüşünde meydana gelen değişimi yansıtmaktadır. Bu çalışmada “hidayet, dalalet, salât ve selam” kelimelerinin cahiliye döneminde ve Kur’an’da hangi anlamlara geldiği tespit edilmiştir. Çalışmanın Kur’an’ın Arap toplumuna getirdiği yeni dünya görüşünün tespit edilmesine yardımcı olması amaçlanmıştır. Araştırmanın sonunda nüzûl sürecinin kelimelerin temel anlamlarında bir değişiklik yapmadığı, ancak kelimelere temel anlamlarla bağlantılı yeni anlamlar yüklediği görülmüştür.

SEMANTICAL APPROACH TO WORDS HIDAYAH - DALALAH, SALAT AND SALAM IN ARABIC LANGUAGE Language of each society reflects its world-view. That is the reason why changes in language reflects changes in the world-view of the same society. In this thesis words “hidayah, dalalah, salat and salam” have been analysed as their meanings appear in pre-Islamic period and in the Quran. The study aims to develop and help understanding the new world-view that Quran brought to the Arabic society. Conclusion reached at the end of the study is that the process of nuzul didnot change the fundamental meaning of words but derived new meanings of them which are built upon these fundamental meanings.
Keywords: Arap Dili; Semantik