Yetkinlik bazlı insan kaynakları sistemleri ve bir uygulama - Yetkin, Didem (My University, 2003)
Son yıllarda artan değişim hızı işletmeleri zorlamaktadır. Yaşamlarını devam ettirmek isteyen işletmeler, ister istemez bu değişime ayak uydurmak zorundadır. Sürekli gelişen teknoloji, işletmeleri, iş yapma yöntemleri ve araçları üzerinde sorgulama yapmak zorunda bırakmıştır. Bu da işletmeleri diğer firmalardan ayıracak farklılıklar yaratmaya itmiştir. Gerek ürün gerekse hizmet üreten işletmeler, üretimlerini müşterileri için yapmakta ve amaçları müşteri memnuniyetini en üst düzeyde tutmaktır. Bu nedenle tüm firmalar müşteri odaklı bir kültüre sahip olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Müşterilerin memnun edilmesi de iş süreçlerinin mükemmel olmasına bağlıdır. Bu da ancak çalışanların yaptıkları işin gerektirdiği yetkinliğe sahip olması ile gerçekleşebilir. Yetkinlikler; beklenen performansa ulaşmak için kritik olan bilgi, beceri ve tutumları içeren gözlenebilir davranışlar olarak tanımlanabilir. Kısaca, Seçme ve yerleştirme başta olma üzere, performans yönetimi, eğitim ve geliştirme, ücret ve ödül gibi İnsan Kaynaklarının tüm fonksiyonlarında yetkinlikler kullanılmaktadır. Bu çalışmada, Yetkinlikler hakkında varolan literatür araştırılarak, bir Seçme ve Yerleştirme uygulamasının incelenmesi ile, yetkinliklerin literatürdeki kadar pratikte fayda sağlayıp sağlamadığı araştırılmıştır. Yetkinliklerin tanımı, temel kavramlar, bir Yetkinlik Modeli ve Yetkinlik Bazlı İnsan Kaynakları Sistemleri incelenmiştir. Son olarak bir şirketin Yetkinlik Bazlı Seçme ve Yerleştirme Sistemini nasıl uyguladığı ve bu sistemin şirkete neler sağladığı araştırılmıştır. In recent years it is getting harder for organizations to cope with the speed of the changing conditions. The organizations which want to survive have to keep up with this change. Continually developing technology has had the organizations be in an obligatory to revise their working methods and tools. This factor has forced the organizations to create some differences among all. Both product and service based organizations make their productions for the customer and their goal is to highlight customer satisfaction. For this reason, organizations continue their activities with a customer focused culture. Customer satisfaction depends on the excellence of the work processes. This can only be possible by the employees having the competencies what the work needs. Briefly, competencies can be defined as the observable behaviours that include knowledge, skill and attitudes which are critical to reach the expected performance. Competencies are used in all the functions of Human Resources such as Selection & Orientation, Performance Management, Training & Developing, Salary and Reward Systems. In this research, after the literature investigation, a Selection and Orientation application is examined and the competencies are investigated if they supply enough utility in practice. The definitions of competencies, basic concepts, a Competency Model and Competency Based Human Resources Systems are examined. Finally an organization's application of Competency Based Selection and Orientation System and the utility of this system to organization are investigated.
Keywords: Genel yönetim; İnsan Kaynakları Yönetimi; Personel yönetimi